• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ha nem csúszik a falat

Szerző: Palágyi Edit
EGYRE GYAKORIBBAK az étkezési zavarok, bár a folyamat egyszerűnek látszik: „éhes vagyok, tehát eszem”. Egyeseket a falási roham, másokat a koplalás térít le az arany középútról. A gyerekek és az idősek gyakran hagyják tányérjukon az ételt, de egyes betegségekre is figyelmeztet az étvágytalanság.

„Már a harmadik főzeléket teszem elé, de nem hajlandó megenni, inkább kiköpi” – panaszkodik a kisgyermekes anya. „Kikészítem az édesanyámnak a reggelit, de ha nem imádkozom belé, akkor este is érintetlenül találom a tányéron” – meséli az egyre soványodó idős szülővel élő nő.

A táplálék felvételét az agy hangolja össze. Egyrészt gondoskodik arról, hogy a szervezet fenntartsa erőnlétét, testsúlyát, hozzájusson a kellő energiához. Másrészt az étkezés örömforrás is, így ezt az igényt is igyekszik kielégíteni. Egy jóleső vacsora tehát az idegrendszer és az éhséghormonok finom összjátékának is eredménye – bár nemigen gondolunk rá az ínycsiklandozó marhasült vagy mézes krémes fölött. A hipotalamuszban futnak össze a táplálkozással kapcsolatos információk, itt található az éhség és a jóllakottság központja. Az éhségre az alacsony vércukorszint is figyelmeztet. Jó esetben pont annyit eszünk, amennyire szükség van, de a kényes egyensúlyt könnyen kibillentheti a stressz, illetve a testi vagy lelki betegség. Máskor a táplálékallergiákkal járó felszívódási zavar, netán a rossz fogazat a ludas. Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Az időseknél már romlik az ízérzékelés, ezért is csökkenhet az étvágy. Napi öt adagra elosztott változatos étkezésre kell törekedniük, azaz bátran ehetnek zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, jó minőségű sovány húsokat, tojást és tejterméket. Zsírból és cukorból azonban lehetőleg keveset, és sózni is mértékkel kell. A csontok egészségéhez ebben a korban nélkülözhetetlen kalciumhoz főleg tejből és tejtermékből jussanak hozzá. A D-vitamin bevitelére pedig különösen ügyelni kell – javasolja Veresné dr. Bálint Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikai tanszékének vezetője. Az időseket gyakran fenyegeti a kiszáradás. Nem isznak eleget, és a dehidratáltság étvágytalanságot, székrekedést, fejfájást, zavartságot okozhat. Az idős nőknek naponta 1800 kcal-ra és napi 2 liter folyadékra van szükségük, a férfiaknak 2300 kcalt kell magukhoz venni, folyadékból pedig napi 2,5 litert. Vízből legalább napi 5 pohárral kell inni, hogy ne száradjanak ki.

A fiatalabbaknál szintén problémát okozhat a táplálkozási zavar. Hazánkban minden negyedik gyerek kövér vagy elhízott, de van, aki válogatós, ezért túl sovány. A tizenévesek körében kóros koplalás, azaz az anorexia nervosa, illetve a bulimia vagy falásroham fordulhat elő, nehéz helyzet elé állítva a családot. Ha a gyermek túl keveset vagy túl sokat eszik, érdemes szakember segítségét kérni.

Már az első találkozáskor tanácsokat kapnak a szülők, majd az eredmények birtokában meghatározzák a további táplálási, táplálkozási tervet. Az étrend összeállításakor figyelembe veszik, mik a gyermek kedvenc ételei, s igyekeznek megkönnyíteni, hogy a család áttérjen az egészséges étkezésre. Mindez nem jelenti azt, hogy le kell mondani mindenről, amit a gyermek eddig szívesen fogyasztott. A cél egy hosszú távú táplálkozási program kidolgozása. A túlsúlyosaknál pedig a sportot és a testmozgást is be kell építeni a mindennapokba – foglalja össze dr. Tamás Katalin, a Duna Medical Center gyermekgasztroenterológusa, miben segíthetnek az orvosok, illetve a dietetikusok. A szülők és a gyermekek aktív közreműködésére is szükség van a tartós javuláshoz. A tét pedig nem kicsi – hanem maga az egészség.

FOTÓ: D LE MONIE, AFP/BSIP

 

Címkék: Egészségünk