• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Hősszerelmes férfiak

Szerző: Kovács Réka
A közhiedelemmel ellentétben nem a nők, hanem a férfiak mondják ki hamarabb a partnerüknek a bűvös szót „Szeretlek!”. A szakértők állítják: a nők részéről egyfajta önvédelmi reakció, hogy megvárják, amíg a férfi nyilatkozik az érzelmeiről.

A YouGov által a Stella magazin részére készített brit felmérés megcáfolni látszik a közhiedelmet, hogy a férfiak nehezebben vallják be érzelmeiket a partnerüknek, mint a nők. A reprezentatív felmérés szerint ugyanis amíg a férfiak átlagosan hét hónap együttlét után vallanak először szerelmet, a nőknek ugyanehhez nyolc hónapra van szükségük – olvasható az ELTE-TáTK beszámolójában. A kutatást végző szakemberek szerint a felmérés eredményei arra utalnak, hogy a férfiak vannak annyira érzelmesek, mint a nők, sőt néha még a gyengébbik nem képviselőin is túltesznek.

Az ismerkedési szokásokat is vizsgáló felmérés eredményei sztereotípiátkat rombolhatnak le.

Az egyik téves vélakedés, hogy az idősek nem randiznak, nem szeretkeznek, nem ismerik az internetet. A kutatás szerint ugyanis az idősebb, 55 éven felüli korosztály kimutathatóan aktívabb és tapasztaltabb, ha randizásról van szó, mint a fiatalabbak. A felmérés szerint a megkérdezett 55 éven felüliek kétharmada regisztrált valamilyen online ismerkedési portálon, míg a 18 és 24 év közöttieknek csak mintegy ötöde tagja hasonló rendszernek. Ráadásul az 55 éven felüliek azok, akik a legtöbb online megismert partnerrel találkoztak is.

A másik tévhit, miszerint a férfiaknak elsősorban a külső számít, szintén nem állja meg a helyét. A megkérdezett férfiaknak több mint 90 százaléka szerint ugyanis az ideális partner legmegkapóbb tulajdonsága, ha van humora.

A felmérés eredményei azonban nem csak cáfolnak, hanem megerősítenek is. Az eredmények szerint ugyanis a férfiak fele bevallottan a szexuális együttlét reményében randizik, míg a nők négyötöde a tartós párkapcsolat megtalálása érdekében ismerkedik. Mindemellett a férfiak ötöde már az első randin ágyba bújna partnerével, míg a nők körében csak minden hetvenedik hajlik erre.