• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kalandra, győzelemre fel!

Szerző: Keresztény Gabriella
Feliratos pólók, éles csatakiáltások, gyermekpróbáló versenyek, egész életre kötött barátságok. Borsodban az abaúji térség szalaszendi iskolája az elsők között csatlakozott az országos Grund Klubhoz.

Fotó: Németh András Péter

A kezdeményezés célul tűzte maga elé, hogy segítségével a kis falvak gyermekserege is eljuthasson a Fővárosi Nagycirkuszba vagy a Csillebérci táborba.

– Nemcsak sportolni, olvasni is imádok! Nekem A Pál utcai fiúk a világ legszebb könyve! – lelkesedik a hetedikes Barati Bence. – Hiába a szomorú vég, a kis Nemecsek halála az összetartást, a társak iránti felelősséget erősíti a küzdőkben. A mi grundéletünkben, így a túrákon, a sportversenyeken, az iskolai vetélkedőkön, a műsorokon csak jó dolgok történnek. Én kezdettől „szalagrundos” vagyok. Nagyon élvezem! Nemcsak a Füvészkert, de az egész ország a miénk! Azóta sok barátot szereztem. Csillebércre az ország minden tájáról jönnek csapatok, s ha összemérjük az erőnket, nem egymás ellenségei leszünk, hanem éppen fordítva! Hú, micsoda élményem a budapesti aszfaltrajzverseny, amikor vagy ötezren krétával színeztük ki az Andrássy utat! Szerintem az Guinness-rekordot ért!

A megalakulás óta aktív szalaszendi grundtag a nyolcadikos Császár Liza is. A nyurga lányból szinte izzik a versenyszellem. Fut, kézilabdázik, majd’ minden sportban jeleskedik. Bencével egyetértve mondja:

– Nincs annál jobb, mint amikor a falvak nevét jelző pólós csapatok – Szalagrund, Szemeregrund, Ongagrund, Vilmánygrund és mások – tudásban és ügyességben megküzdenek egymással. Az egyik csapattársunk énekben országos második helyezett lett. Mi nem területért harcolunk, mint tették azt a fiúk Molnár Ferenc regényében, nálunk mindig uralkodik a vidámság. Csak az elváláskor vagyunk szomorúak. Ha hozzánk jönnek csapatok, s a versenyek végeztével kikísérjük őket a vonathoz, bizony kicsordul a könnyünk. Amikor ismét találkozunk, akkor meg örömünkben sírunk.

Babikné Oszlánczi Erika óvodapedagógus, három – már szinte felnőtt – gyerek roppant dinamikus mamája derűsen hallgatja Bencét és Lizát. A megyében ő kezdeményezte elsőként a 2007-ben létrejött országos Grund Klubhoz csatlakozást, ám szerinte a kollégái és a gyerekek közös érdeme is, hogy 2008-tól máig csupán Abaújban már csaknem ezer iskolás 16 csapatának összefogója lehet – s a számuk egyre nő. A megyében sokasodnak a borsodi, zempléni grundklubok. Internetes portáljuk bizonyítja: a hálózat országszerte építi önmagát. Szerencsére, mert a diákok közösségi életének ma ez az egyik legfelszabadultabb, leghasznosabb színtere.

Azokat a szegény településeket, ahol a családoknak nincs pénzük cirkuszjegyre, a táborozások költségeire, a fővárosi központ és a helyi önkormányzatok kedvezményekkel segítik. Persze Babikné is – mint az egyik legpörgősebb grundos – megállás nélkül talpal szponzorok után. Klubjaik korhatár nélküliek: szülők és pedagógusok együtt versenyeznek, játszanak, „csápolnak” a koncerteken a gyerekekkel. Szívesen bevallják valamennyien: nagyon élvezik a grundozás minden pillanatát!