• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kánkánt járnak a hormonok

Szerző: Balogh Mária
Szeretetre éhes és figyelemre vár az egyik percben, a másikban dacosan elutasító. Van úgy, hogy mindenkinél okosabb, s megesik, az egész családot az őrületbe kergeti. Kiskamasz: táncolnak az izgága hormonok.

Fotó: Shutterstock

Manapság a kamaszok nemi érése már 10-12 éves korban megkezdődik. E korszak őszinte és következetes szülő-gyermek kapcsolattal egyszerűbben átvészelhető, mint titkolózással és drákói szigorral. A serdülőnek éreznie kell, hogy kellemes és izgalmas érzés nővé, érték és kihívás férfivá cseperednie. A tinik e kritikus években tanulnak meg azonosulni a nemiségükkel, illetve választják ketté a női és a férfi szerepet – mondja dr. Szikszai Péter, a debreceni Kenézy Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa.

Klaudia
Jól fejlett, szemrevaló, de elhanyagolt kislány volt már 11 esztendős korában. A felsős – többnyire túlkoros – fiúk gátlás nélkül csapták neki a szelet a városszéli iskolában. Klaudia nem értette, igazából mit akarnak tőle a srácok, de jólesett neki a simogatás, az ölelgetés. A buja kíváncsiságból felelőtlen gyermekáldás lett. A kislány még nem töltötte be a 13. évét, amikor a debreceni kórházban egészséges kisfiúnak adott életet. A baba gyámja a nagymama lett. Klaudiának pedig pszichológus segít feldolgozni élete hatalmas lelki törését…

– Ha a lányok pironkodás nélkül beszélnek édesanyjukkal a testi változásokról, a menzeszről, később pedig a szexuális kapcsolatról, a védekezés módjáról, a nőgyó­gyásszal való első találkozásról, sok bajt elkerülhetnek. Csökkenne a szexuális úton terjedő betegségek száma, kevesebb terhesség-megszakításra kerülne sor, s ami leginkább száműzendő: ha gyermek szül gyermeket – magyarázza a főorvos. Hozzáteszi: az lenne az üdvözítő, ha már pici kortól bizalmas kapcsolat alakulna ki a szülők és gyermekük között, mely a tinédzserkorban válhat igazán fontossá. A lányokat az édesanyának, a fiúkat az édesapának érdemes felvilágosítania a serdüléssel járó változásokról. Sokkoló, ha a kislányt váratlanul éri a „bemutatkozó” havi vérzés, a fiúkat pedig az első éjszakai magömlés: ez nem betegség, hanem életük természetes része.

Szikszai doktor azt tanácsolja, akkor érdemes a tinivel az első intim beszélgetést kezdeményezni, amikor már jól láthatóak a jelei a hormonváltozással járó testi fejlődésnek. Ezzel egy időben a serdülőnek már a másik nembeli társa izgatja a fantáziáját. Ha ő fog bele a kényesebb kérdések boncolgatásába, legyünk partnerek a válaszadásban. Ami fontos: a fokozatosság.

Egyetlen szülő sem lehet annyira elfoglalt, prűd, szigorú, hogy a véletlenre, netán egy ostoba, de vagány osztálytársra bízza gyermeke szexuális felvilágosítását – hangsúlyozza dr. Szikszai Péter, s kiemeli: a szülőnek meg kell nyernie gyermeke bizalmát ahhoz, hogy mindig bátran fordulhasson az anyjához vagy az apjához. Az sem baj, ha idejekorán megajándékozzák a kiskamaszt egy olyan könyvvel, amelyik a serdülők gondjairól, örömeiről, testi-lelki változásairól szól. Megesik, a gyereknek esetenként két-három évre is szüksége van ahhoz, hogy megértse és feldolgozza a benne lejátszódó külső-belső változásokat. Ha szüleik nem állnak melléjük, könnyen sodródhatnak rossz társaságba, eshetnek depresszióba, léphetnek meggondolatlan szexuális kapcsolatba.