• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kié a korona?

Szerző: Palágyi Edit
A Nagy Férfitesztből kiderült: az erősebb nem leginkább elismerésre vágyik. A Férfiak Klubjának alapítóját, Bedő Imrét arról is kérdeztük: haragszik-e a nőkre?

Bedő Imre alapította a Férfiak Klubját
Fotó:
Németh András Péter

Miért áldoz időt és energiát arra egy sikeres közgazdász, üzletember, hogy világhálós klubot hozzon létre?

APÁRÓL FIÚRA
Zömében 25–45 év közötti urak láttak neki a Nagy Férfiteszt kitöltésének, de 65 év felettiek is akadtak köztük. A férfiak nem annyira a dominanciára, mint inkább elismerésre vágynak – derült ki a véleményekből. A megkérdezettek több mint háromnegyede úgy érzékelte: titkon a nők is azt szeretnék, hogy a férfias értékek megerősödjenek. Mit vélnek az urak legfontosabb értékeiknek? A tesztírók több mint háromnegyede a humort emelte ki, ezt követte az önállóság és a lovagiasság. Meglepő módon a negyedik helyre a hűség futott be, mint jellegzetes maszkulin erény… A gyengédségre inkább a korosabbak szavaztak, a tüzes ifjak számára ez nem annyira fontos. A férfitársadalom elutasította a macsó és uralkodó szerepeket. Ám probléma, hogy a fiatalok nem az apáktól, tanároktól, hanem a médiából tanulják a férfiszerepet. Fontos volna hát, hogy a mintát újra az egyik nemzedék adja át a másiknak. Magáért beszél, hogy a megkérdezettek között az 55 év körüli férjek és apák a legmagabiztosabbak.

BEHÁLÓZVA. A válások növekvő számát sokan a rohanó világ okozta kihívásokkal magyarázzák, azonban egyes pszichológusok a Facebookot teszik felelőssé a kapcsolatok felbomlásáért. Szerintük a városiasodás és a felgyorsult élettempó miatt az értékrend is megváltozott, s az új típusú világ olyan technológiai fejlődéssel jár, amely újabb lehetőségeket teremt a félrelépésre. A lélekgyógyászok szerint a közösségi háló nemcsak az egykori szerelmekkel való kapcsolat felmelegítésére ideális, hanem új és izgalmas viszonyok kialakítására is.

– Sokan faggatnak, mitől akadtam ki ennyire, hogy effélére adtam a fejem. Manapság nehéz elképzelni, hogy valaki pozitív indíttatásból vág bele egy társadalmi ügy felkarolásába, és nem a düh táplálja az energiáit. A barátaimmal beszélgetve jutottunk arra, hogy a férfias tartás és a felelősségvállalás kezd kiveszni a világból, s ez rányomja a bélyegét a környezetünkre. Tennünk kell valamit. Nem a „tökéletes férfit” szeretnénk megformálni, hanem közösen megjeleníteni a férfimintát, hogy legyen mihez közelíteni. Jó 20 esztendő biztosan kell a változáshoz, ezért most, 40 éves korom körül ideje belekezdenem – magyarázza a tavaly óta működő Férfiak Klubjának alapítója. Bedő Imre Csíkszeredán született.

– Talán az ötlet összefügg azzal, hogy Erdélyben ma is látunk olyat: elöl megy az ember, mögötte az asszony. Mit szólnak a nők e klubhoz?

– Rengetegen örülnek neki, segítenek, szurkolnak. Két kislányom van. Ez a kezdeményezés azt is szolgálja, hogy megmutassuk, miképpen lehet őket normális, kétkeresős családban felnevelni. Mi módon boldogulhatunk férfiként a nőkért és a jövő generációkért áldozva. Hamarosan túlnövünk a világhálón, például apa-fiú klubokat alapítunk: olyan közösségeket, ahol a fiúk együtt lehetnek a férfiakkal, elleshetik, hogyan javítsák meg a csöpögő csapot vagy szereljenek villanyt, s együtt kirándulhatnak. Fontos, hogy azok a gyerekek is férfimintát kapjanak, akiket az édesanyjuk egyedül nevel, vagy olyan családban nőnek fel, ahol szinte alig van otthon az édesapa. Jövőre Férfi Példakép díjat alapítunk, három – az apa-, a pedagógus-, illetve a szabadidős-példakép (legyenek ők edzők vagy rockzenészek) – kategóriában. A férfiak közössége jobbá teheti világunkat.

Az erősebb nemhez tartozók többsége úgy érzi: a férfias értékeket ma nem becsülik meg eléggé, a közbeszéd a nőket mutatja felsőbbrendűnek.

A klub azért alakult, hogy kitartóan sugározza a férfi értékeket, akár dacolva a társadalmi nyomással. Hogy mit hozna vissza a tettre kész tagokat tömörítő Férfiak Klubja? Nagyapáink világát nem, de a határozott kézfogás szokását például igen, mondván: tartalmától megfosztott gesztus és nem is fiúhoz illő, ha a „legények” puszival köszöntik egymást…