• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kutyaposta

Szerző: Szücs Gábor
Az alábbiakat, azt hiszem, minden olyan kutyatulajdonos tudja és hirdeti, aki családi közösségben él együtt négylábú társával. Vagyis számunkra legalábbis ismert tényekről lesz szó, de azért mindig jó olvasni az ilyesmit…

Egyszerre több hírportálon is megjelent egy amerikai-svéd kutatás eredménye – az amerikai Maryland Egyetem és a svéd Karolinska Inézet közös kutatása ez, amit a tudós Meg Olmert vezetett –, amely megállapította, hogy a kutyatartás úgy fokozza a boldogságot, hogy a hormonrendszerre is hatással van. 

Azt is tudtuk, hogy a kutyatartás amellett, hogy egy hűséges társat és rengeteg örömteli pillanatot jelent, még az egészségünkre is pozitívan hat. Ez az új felfedezés pedig rávilágított, hogy nemcsak ilyen „mellékhatásai” vannak annak, ha valaki négylábú társat tart otthon, hanem a négylábúak megölelése olyan hatalmas oxitocinlöketet vált ki a szervezetből, mint amikor egy anya öleli át a gyermekét. Tudományosabban szólva ez azt jelenti, hogy az emberek és az állatok képesek egymásba kapcsolni ezt a hormonális agyi rendszert, ami egy nagyon valóságos, nagyon lényeges jólétérzéssel tölt el minket. 

Ez az a boldogsághormon, ami a szülés közben és után is nagy mennyiségben termelődik, hogy erősítse a szülő és a baba közötti kötődést. Tehát, a kutyák ebből a szempontból is hasonló hatást gyakorolnak ránk, mint a gyerekek. Ráadásul az érintés és a szemkontaktus hatására a dopamin-, az adrenalin- és a szerotoninszint is megemelkedik, ezek együttes működésbe lendülése pedig még több pozitív hatást gyakorol a szervezetre. 

A hormonok nemcsak a kutyus és a gazdi közötti kapcsolatot teszik szorosabbá, hanem csökkentik a stresszt, javítják a memóriát és a hangulatot, egyszerűen boldogabbá teszik az embereket. Emellett normalizálják a vérnyomást, és javítják a szervezet stresszre adott reakcióit. Összességében tehát hangsúlyozták, hogy a kutyatartás nemcsak, hogy hasonlóan pozitív hatással van az agyra és a testre, mint az anyákra a kisbabájuk, de még számos további egészségügyi előnnyel jár. 

Azt is megvizsgálták, hogy van-e különbség a kutyafajták boldogsághatásai között? Nos, a legerősebb hatást a golden retrieverek és a labradorok gyakorolták: ők ugyanis a legemberközpontúbb, leginkább testközelséget, simogatást igénylő fajták a kutatók szerint, így ők váltják ki a legnagyobb hormonlöketet a szervezetből. Amit a Kutyapostás azonnal kiigazít: mert természetesen a berni pásztor jelenléte okozza a legnagyobb boldogságot. (De gyanítom, mindenkinek a saját barátja…) 

Címkék: Kutyaposta