• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kutyaposta

Szerző: Szücs Gábor
Nem emlékszem, hogy az elmúlt években a Meteorológiai Intézet kiadta volna a vörös kódot, de most szinte naponta megteszik, sőt hosszabbítják a ránk zúduló afrikai hőség miatt.

Arra viszont emlékszem, hogy a Kutyapostás az évente ismétlődő feladatai között erősen számon tartja a hőségriadót és annak négylábú társainkra gyakorolt hatásait. A 30 Celsius-foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a nem megfelelő körülmények között tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely akár pusztulásukhoz vezethet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület is minden nyáron figyelmezteti a gazdákat a veszélyre. Jó tudni, hogy a kutyák önszántukból soha nem mozognának a tűző napon, a nagy kánikulában, ha mégis ezt kell tenniük, mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A legfőbb probléma, hogy a kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, követ, padlóburkolatot, amelyre ráfekve hűtheti magát. (Igazság szerint a talpán keresztül tud izzadni, de az egy olyan kis felület az egész testéhez képest, hogy hatása elhanyagolható.)

Hogy mi mindenre figyeljünk? Például a nagy nyári hőségben a nagyobb sétákat a kora reggeli és a késő délutáni órákra időzítsük. Ez azért is jó, mert ilyenkor az aszfalt, a kövezet még nem hevült fel, ami egyébként égési sérüléseket okozhat a kutya mancsán. Továbbá kedvencünk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől elbújhat, az élelem mellett naponta többször legyen friss ivóvize, esetleg egy kis kádféle, amiben megmártózhat. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését. Akinek módjában áll, nedvesítse be az állat bundáját vagy úsztassa meg, és semmiképp ne hajszolja. Ez fokozottan vonatkozik azokra, akik biciklijük mellett szokták a kutyájukat sétáltatni/futtatni, ezt most semmilyen körülmények között ne tegyék. Az egyik legfontosabb tudnivaló: soha ne hagyják háziállataikat egyedül autóban, még nyitott ablaknál se. A kocsi belső hőmérséklete percek alatt felszaladhat akár 50 fokra, ami halálos következményekkel jár. (A háziállatok mellett természetesen a haszonállatokra is fokozott figyelmet kell fordítani a hőség idején.)

Ha mégis megtörtént a baj, és a kutya intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából és a színe sötétebb a megszokottnál, hőtorlódása vagy hőgutája is lehet. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás, a hűtés és természetesen az állatorvosi segélykérés életmentő lehet. 

Vigyázzunk kedvencünkre!

Címkék: Kutyaposta