• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kutyaposta

Szerző: Szücs Gábor
„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

A tíz évvel ezelőtti Kutyapostákat lapozgatva vettem észre, hogy akkoriban Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegéből választottam ezt mottóul a rovatom fölé, ami valamiért és valamikor elkerült onnan. Engedelmükkel most visszateszem, hiszen ez a mondat, amit a róka mond a kis hercegnek, tulajdonképpen a legfontosabbról szól, vagyis, hogy a megszelídített rókáért – esetünkben kutyatársunkért – felelősséggel tartozunk, amíg csak él. Tehát újra van mottónk és akkor vágjunk bele az e heti Kutyapostába!

Tovább akarsz élni? Tarts kutyát! – ajánlja a Dívány internetes magazin, amely egy sor ismert tény mellett egy meggyőző új kutatásról is beszámol. Mert azt eddig is tudtuk, hogy a kutyák nagyon jó hatással vannak az ember életére és egészségére, a rendszeresen kutyázó anyák gyerekei védettséget élveznek az ekcémával, az asztmával, sőt a stresszel szemben. De az a svéd felmérés, amiről most szó van, tényleg meggyőző adatokkal szolgált. Az Uppsalai Egyetem professzora, Tove Fall által vezetett kutatás 3,4 millió(!) ember egészségügyi adatait elemezte 12 éven át. Ez a hatalmas munka úgy jöhetett létre, hogy Svédországban minden állampolgárnak van egy egészségbiztosítási száma, amihez hozzákapcsolják az összes orvosi és kórházi látogatását, kezelését, így egészségi állapota nyomon követhető. Ehhez az adatbázishoz rendelték mellé a kutyanyilvántartást, vagyis a rendszer szétválasztotta a kutyás és a nem kutyás svédeket, s így vizsgálhatóvá vált a két csoport egészségi állapota.

Nos, egyértelműen kiderült, hogy a kutyák meghosszabbítják a gazdáik életét. Összességében a kutya 20%- kal csökkentette annak az esélyét, hogy meghalsz (bármiben). Az átlagon belül van eltérés: a kutyatartás jótékony hatása változik attól függően, hogy valaki többedmagával vagy egyedül él. A 12 éves ciklus alatt a többfős háztartásokban élő kutyák 11 százalékkal csökkentették gazdáik esélyét az elhalálozásra, de az egyedül élők körében egy sokkal drasztikusabb számot: 33 százalékot találtak a kutatók.

Kiderült az is, hogy nem mindegy, milyen fajta kutyával élünk együtt. Mert igaz, hogy úgy általában jót tesz a kutya, de bizonyos fajták ezek szerint még jobbat. Lássuk tehát, melyik fajtacsoport mennyivel csökkentette a halál kockázatát az adott 12 éves periódusban. Pointerek, szetterek: 40%-kal, a vadászkutyák (vizsla, kopó): 37%-kal, a spitzek és az ősi kutyák (malamut, husky, pomerániai): 28%-kal. De még a legkisebb „hatásfokkal” működő ölebek, hobbikutyák is 15 százalékkal javították az élet hosszát.

Tehát annak a bizonyos megszelídítésnek akadnak életjavító hozadékai is…

Címkék: Kutyaposta