• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Még mindig a zselés

Szerző: O. Horváth György
Hihetetlen mennyiségű édességet tömünk magunkba a következő hetekben. Tavalyi felmérések szerint 4-4,5 ezer tonna csoki és szaloncukor landol a gyomrunkban. Az idén is legalább ennyit veszünk és eszünk, miközben legalább 9 milliárd forintot fordítunk erre.

Évente 640-660 tonnányi csokifigura fogy itthon. Egyre többen veszik az igazi csokiból, sok kakaóval készült termékeket
Fotó:
Kállai Márton

Sokéves kényszerszünet után az utóbbi időkben ismét az a fontos, hogy minél több igazi kakaót tartalmazzon a Mikulásra és karácsonyra szánt csokoládé. Az ár végre megint másodlagos lett, így a gagyi – főként sok olcsó növényi zsiradékot, kevesebb kakaóvajat és kakaóport tartalmazó – édességek aránya egyre kisebb. Ennek is köszönhető, hogy a drágább termékekből rakunk többet a bevásárlókosárba, így az év végi édességszezonban egyre nagyobb összegeket fizetünk ki.

Bár a mennyiség az édességgyártók szerint évről évre némileg csökken, a bevételük stagnál. Ez 655 tonna csokifigurát és egyéb csokis terméket jelent, ami 3-3,5 milliárd forintot érhet. Ehhez társul a kimondottan szezonálisnak mondható termék, a szaloncukor. Nos, ebből aztán tényleg kilószámra vásárolunk, hiszen csak egy közepes méretű fenyőfa feldíszítéséhez kell vagy 1-2 kiló. Nem véletlen, hogy e termékből általában 3,5-4 ezer tonna kél el a piacon 5,5-6 milliárd forint értékben. A választék ma már áttekinthetetlen, ugyanis több tucat ízben, formában, és ennek megfelelően árkategóriában találkozunk vele. Akad kézműves termék elképzelhetetlen ízkombinációkkal, ezek ára akár a 10 ezer forintot is elérheti kilónként, de sok fajta 500-700 forintos áron is beszerezhető, viszont ezektől ne várjunk túl sok élményt. A középkategória az 1000-1500 forint közötti árat éri el, a legtöbbjük megfelelő minőségű.

A sokszínű kínálatból még mindig fele részben a zselés szaloncukrokból válogatjuk össze leginkább a karácsonyi adagot, ezt követi a marcipános, a rumos-diós, csokikrémes változat, míg sokan a karamellásra és a kókuszosra esküsznek.