• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mentse a bőrét!

Szerző: Budai Horváth József
Habár az idei tavasz még nem hozta meg a tartós meleget, a sütkérezni vágyók hódolhatnak a szenvedélyüknek. Ámde nem árt csínján bánni a napfénnyel! Az UV-B sugárzás nagyon erős is lehet. délelőtt 11 és délután 3 óra között laza fél óra elég ahhoz, hogy a bőrünk leégjen.

Fotó: Kállai Márton

Az UV-index skálája és besorolása alapján meghatározható a földfelszínre jutó ultraibolya sugárzás ereje, eszerint 0–2: gyenge; 3–5: mérsékelt; 6–7: erős; 8–10: nagyon erős; 11 és felette: extrém. Az ultraibolya fény hatására bőrünk fokozza a melanin termelését, melynek sötét festékanyaga (pigment) határozza meg a bőr normális színét. Sok napfény hatására a bőr mélyebb rétegei többletmelanint termelnek, így lebarnulunk. Az 1-től 6-ig terjedő skálán (lásd táblázatunkat) látható, hogy a bőr egyes típusa, színe napfény hatására hogyan viselkedik, milyen könnyen ég le. A sötét bőr több melanint tartalmaz, ami hatásos ugyan a napégés ellen, de nem véd meg a bőrkárosodástól. Az erős napfény leégéshez, fájdalomhoz, kipirosodáshoz, hólyaghoz, duzzanathoz vezet. A test bármely területe – fejbőr, szem, fülcimpa, ajak – képes leégni. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a hóról, jégről, homokról, vízről, ami a napfényhez hasonló galibát okozhat az óvatlanoknak.

A bőrgyulladás 3-6 órával a túlzott napozás után heveny égő érzéssel, fájdalommal, élénk bőrpírral lép fel. A tünetekhez rossz közérzet, hányinger, hányás járul. Hideg vizes borogatással, helyi érzéstelenítéssel, neutrális testápolóval megnyugtathatjuk valamelyest a forró bőrfelületet. A nemszteroid gyulladáscsökkentők mérséklik a fájdalmat és a gyulladást. Antibiotikumos krém csak súlyos hólyagosodásnál alkalmazandó. A leégett bőr néhány nap alatt magától is gyógyul. A vékony friss hám eleinte roppant érzékeny a napfényre, ezért több héten át meg kell kímélni attól.

A mélyebb, hólyagos napégés után tartós szeplők, apró pigment¬foltok jelennek meg. A napon való huzamos munkavégzés a bőr idő előtti öregedését okozza: a hám megvastagszik, szárazzá, ráncossá válik, apró világosbarna foltok és értágulatok jelennek meg. S mivel a szervezet az apróbb DNS-károsodások nem mindegyikét képes kijavítani, a későbbiekben rosszindulatú nemmelanoma bőrtumorok képződhetnek.

A bőrben mélyre hatoló napenergia károsítja a bőrsejtek genetikai állományát, ami bőrrákhoz, melanomához vezethet (ez még az 5-ös, 6-os bőrtípusúaknál is kialakulhat).

Kerüljük a napon tartózkodást a kritikus időszakokban, de legalábbis óvjuk bőrünket világos, szellős ruházattal, kalappal, UV-szűrős napszemüveggel. Vízparton, hegyekben magas fényvédő faktorszámú (a 0–12 faktor közötti minimális, a 13–29 közötti mérsékelt, a 30 feletti maximális védelmet ad) krémekkel kenjük be a bőrfelületeket.

UV-sugárzások
UV-A: a látható fényhez legközelebbi, a legkevésbé veszélyes tartomány. Segíti a csontképződést és a barnulást. Hiánya angolkórhoz vezet.
UV-B: nagy energiájú, veszélyes sugárzás, amit rendszerint elnyel a Föld ózonrétege. Ha nagy mennyiségben éri az emberi testet, akkor károsítja a szemet, gyengíti az immunrendszert, rákos elváltozásokat okozhat a bőrön.
UV-C: egyelőre az ózonréteg teljes mértékben kiszűri, ám ez a legveszélyesebb sugárzás.


Bőrtípus Bőrszín Napfény hatására
1. típus Halvány, világos Mindig leég, sosem barnul
2. típus Világos Könnyen leég, alig barnul
3. típus Világos Minimálisan leég, lassan barnul
4. típus Enyhén barna, kreol Minimálisan leég, könnyen barnul
5. típus Barna Ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul
6. típus Sötétbarna vagy fekete Ritkán ég le, mindig lebarnul,
erősen pigmentált