• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nagy Ő-ből több is akad

Szerző: Szabó Enikő
A szerelem titkát évezredek óta próbálják megfejteni. Nos, a túlfűtött érzelmi mámor valójában kémia: a szerelem egyes szakaszaiban jól kimutathatón változik a hormontermelésünk – a szakemberek szerint ez okozza a jellegzetes „tüneteket”.

Fotó: Németh András Péter

1. szakasz. Amikor megpillantjuk a nagy Őt, összezavarodunk. Szívünk hevesen dobog, arcunk kipirul, izgatottság lesz úrrá rajtunk. Egyszerű a magyarázata: a másik nem által kibocsátott illat hatására az agyban fenil-atil-emin szabadul fel. Az emelkedett hangulatot, a lebegés érzetét tehát igazából ez váltja ki belőlünk.

Tudta-e, hogy
…a férfiak hamarabb lesznek szerelmesek, a nők viszont intenzívebben élik meg e csodás érzést? A szerelem a férfiak agyában a látás és a szexualitás centrumait, a nőknél pedig a jutalmazás, az érzelmek és a figyelem központjait aktivizálja.

…a szexuális vonzalom agyközpontja máshol van, mint a szerelemé? Ezért lehet, hogy bár szerelmesek vagyunk, szexuálisan máshoz is vonzódunk.

…átlagosan nyolc alkalommal leszünk szerelmesek életünk során? Vannak szerencsések, akik többször, s vannak jó páran, akik kevesebbszer. Az biztos, hogy – a közhiedelemmel ellentétben – a nagy Ő-ből több is akad.

2. szakasz. A szerelem első hónapjai furcsa őrületben telnek. Egész nap a másikra gondolunk, minden pillanatban igényelnénk a közelségét. Gyakori, hogy egymás társaságában „csak úgy” megérintjük, megsimogatjuk a kedvesünket. Mindezért az oxytocin szerelemhormon felelős, mely erőteljesen serkent bennünket a testi közelségre, ébren tartja a vágyat.

3. szakasz. Tele vagyunk energiával, úgy érezzük, miénk a világ. Keveset alszunk, de mintha mégsem fáradnánk el sosem. Jól teljesítünk a párunk mellett, a munkában is megálljuk a helyünket. Ez a dopamin hatása, mely serkentő vegyület.

4. szakasz. E felpörgetett állapotban szerencsére nem bírjuk sokáig. A lángolást felváltja a nyugalom, miközben állandósul a boldogságérzés. Rózsaszín szemüvegen át nézzük a világot, különösképpen a párunkat. Nem vesszük észre a hibáit, gyengeségeit, ellenkezőleg: tökéletesnek, éppen hozzánk valónak látjuk. Ennek oka is egy kémiai anyag, mégpedig az endorfin (hétköznapi nevén: boldogsághormon) megnö­vekedett mennyisége.

5. szakasz. Aztán lassacskán lecsendesedik minden. Két-három év után a szerelem elmúlik. Már nem lángolunk, „csak” élvezzük a másik társaságát. Nem szabad megijedni, netán menekülésbe fogni. Nincs semmi baj: az agy hozzászokott a szerelemdroghoz és immunissá vált a megnövekedett hormonszintekre. Nem is lehet ez másképpen, hiszen az agyműködés rapszodikus a szerelmes lángolás idején. Egy időre nélkülözhetjük a racionalitást, a félelem- és felelősségérzetet, de hosszú távon semmiképpen.

Mindegy hát, hogy biológiai-kémiai okok játszanak közre vagy valamiféle misztikus csodának tulajdonítjuk e különös érzést. A lényeg a sok-sok együtt töltött, boldog év – és az erős hit, hogy szerelmünk örökké fog tartani.