• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Napsütés receptre

Szerző: Habik Erzsébet
A pikkelysömörben szenvedők kánikulában sem válnak meg a hosszú ruháktól, és strandra sem szívesen mennek, mert a látványos bőrtünetekkel járó betegség sokakban visszatetszést kelt. Pedig a psoriasis nem fertőző: május végén – az elfogadás jegyében – felvilágosító kampány indult.

Fotó: Kállai Márton

Magyarországon mintegy 150-200 ezerre tehető a pikkelysömörben (psoriasis) szenvedők száma. A betegség jellemzője, hogy a bőr egyes területein – például a körmökön, a könyökön, a hajas fejbőrön, a térd környékén, súlyosabb esetben testszerte – nagyobb foltokká összefolyó, vörös, gyulladt, pikkelyes, hámló területek alakulnak ki. A pikkelyek lehetnek fájdalmasak, viszkethetnek, néha azonban semmilyen panaszt nem okoznak. Vakarás hatására könnyen leválnak, és vörös, vérzésre hajlamos, esetenként érzékeny felület marad a nyomukban.

Az orvostudomány mai állása szerint a betegség nem gyógyítható, de kezelhető, sőt tünetmentessé tehető. Kialakulásában éppúgy szerepet játszanak kóros immunfolyamatok, genetikai adottságok, mint bizonyos környezeti hatások. Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Leggyakrabban 15 és 25 éves kor között jelennek meg az első, pikkelyszerűen hámló foltok, jellemzően a hajas fejbőrön, de sok beteg a 60–69 év közötti korosztályból kerül ki. Egy szülő esetén 10, míg mindkét szülő esetén 50 százalék az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. Az esetek 10-15 százalékában a bőrtünetek mellett társbetegségek – magas vérnyomás, vérzsírszint-emelkedés, anyagcserezavar, 2-es típusú cukorbetegség, ízületi gyulladás, elhízás – is kínozzák a pso¬riasisban szenvedőket. A betegeket nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviseli az állapotuk: sokan dep-resszióba esnek, s magas közöttük az öngyilkosok aránya is.

– A pikkelysömör kezelésére már több mint tíz éve elérhető az úgynevezett biológiai terápia, mely az immunrendszerre hat, helyreállítva annak egyensúlyát – tájékoztatott Károlyi Zsuzsanna, a miskolci Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa a felvilágosító kampány egyik szakmai előadásán, ahol a már kezelt betegek is beszámoltak a saját tapasztalataikról. – A terápia mellékhatásai ritkák, azonban a gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a szervezet védekezőképességét, ezért fokozott orvosi ellenőrzés mellett adhatóak – tette hozzá a főorvosnő. A napfény mellett a fürdőkúra a leghatékonyabb természetes gyógymódja. Ebből a szempontból a legismertebb a Holt-tenger, melynek vize és iszapja csökkenti a tüneteket. A betegek tapasztalatai szerint hazai gyógyvizeink némelyike is hozhat enyhülést, ilyen például a harkányi, hajdúszoboszlói, mezőkövesdi gyógyfürdő.

Terápia nyolc városban. A társadalombiztosítás a pikkelysömörben szenvedők számára teljes egészében finanszírozza a kezelést, ennek ellenére jelenleg csak a jogosultak töredéke veszi igénybe az ellátást. A betegek beutaló nélkül fordulhatnak bármelyik psoriasiscentrumhoz. Budapesten kívül Szeged, Debrecen, Pécs, Kecskemét, Kaposvár, Miskolc, Szombathely az a hét vidéki város, ahol a biológiai terápia elérhető.