• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ne legyen éhes gyerekszáj

Szerző: Szőrös Zoltán
Naponta egy kiló kenyér és két liter tej – ez sok családban azt jelenti: reggeli kerülhet az asztalra, a gyerekeknek nem kell éhesen óvodába, iskolába indulniuk. Az Amerikai Ház Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt együttműködésében 160 családot segítenek, s további közös programokat is terveznek a rászorulók támogatására.

Fotó: Szőrös Zoltán

Kilenc jászsági településen adnak alapvető élelmiszereket annak a 160 családnak, amelyeket a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok közreműködésével választották ki. Az Amerikai Ház Alapítvány által havi 10 ezer euróval finanszírozott „Gyermekszáj Programot” a Magyar Vöröskereszt területi szervezete koordinálja, s a lebonyolításban az érintett települések önkormányzatai, illetve önkéntesek is részt vállalnak.

A megállapodás az év végéig szól, majd újabb egy évvel meghosszabbítható. Az alapítvány célja a közép-európai nem kormányzati segélyszervezetek támogatása, általuk pedig elsősorban a szegény sorsú, éhező gyerekek megsegítése. Richard Field, az alapítvány elnöke szerint a Jászságban jól működő program modellként szolgálhat az egész ország területén:  további cégek és alapítványok részvételével hasonló jótékonysági akciók születhetnek. Botkáné Sárközi Ildikó, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője elmondta: júniustól további negyven jászsági családot vonnak be a támogatottak körébe, s az alapítvánnyal közösen újabb két program indítását is tervezik:

– Célunk, hogy a családok részben magukon is segítsenek, így az elképzelések szerint vetőmagokat kapnának, hogy saját felhasználásra termelhessenek konyhakerti növényeket. Hasonló elgondolás alapján húsz-húsz előnevelt csirkével és táppal segítenénk azoknak, akik vállalni tudják az ezzel járó feltételeket és munkát.