• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nem csak használ, árt is

Szerző: Palágyi Edit
Már jó száz éve is azon töprengett egy német tudós, hogy a legtökéletesebb gyógyszer az olyan „varázslövedék” volna, amelyik pontosan és kizárólag a beteg szervet, szövetet venné célba, míg a szervezet egészséges részét nem bántaná. Mindez azonban csak álom maradt. A gyógyszerek mellékhatásai ma is igen aggasztóak: becslések szerint az ötödik leggyakoribb haláloknak tekinthetők!

Fotó: Ujvári Sándor

Az Európai Unió ezért olyan gyógyszerfigyelési szabályozást fogadott el, melyet a tagállamoknak 2012 júliusáig kellett átültetniük a jogrendjükbe. Az itthon most életbe lépett új rendeletek azt szolgálják, hogy alaposabban ellenőrizzék a gyógyszerek biztonságát – a gyártástól kezdve egészen a páciensekig. Ma hazánkban ugyanis nincs még a kívánatos szinten a mellékhatások bejelentése. Különösen az új gyógyszerek hatását veszik majd górcső alá a tagországokban, s a tapasztalatokat összegzik. Így az egészségügyben dolgozók naprakész információkat kapnak majd arról, mennyire biztonságos egy-egy új pirula. Mindez azt szolgálja, hogy a betegek minél kevésbé legyenek elszenvedői a mellékhatásoknak – tudatta az egészségügyi államtitkárság.

Amerikai statisztikák szerint százból öt beteg a nemkívánatos hatások miatt kerül kórházba, s a fekvő betegek 15 százalékának van esélye rá, hogy legalább egy káros hatást megtapasztaljon. A leggyakrabban enyhébb emésztőszervi panaszokat, valamint fejfájást, rossz közérzetet okoznak a lenyelt pirulák. Gyakori, hogy egy szer kétarcú: jó az egyik nyavalyára, miközben okoz egy másikat. Például közismert, hogy az aszpirin az arra érzékenyeknél gyomorvérzést is előidézhet. Ugyanakkor e 100 éves szer (mely a nyírfa kérgéből készül) nem csak a fejfájást csillapítja, de véd a szívbetegségek ellen is. Sőt, a benne található szalicilát – a közelmúlt tudományos híre szerint – a rák elleni küzdelemben is bevethetőnek ígérkezik. A kísérletekben az éveken át igen kis mennyiségben szedett aszpirin csökkentette a halálozási arányt. S felcsillant az a remény is, hogy a daganatos betegek kevesebb mellékhatás mellett küzdhetnek meg a kórral.