• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nyilvántartott élettársak

Szerző: Szabó Enikő
Magyarországon az elmúlt húsz évben mintegy negyven százalékkal csökkent a házasságkötések száma, miközben az élettársi kapcsolatoké rohamosan növekszik. Minden hatodik család élettársi közösségen alapul, s minden nyolcadik gyermek úgy nő fel, hogy szülei nem házasodnak össze.

A tisztább jogi helyzet, az egyszerűbb ügyintézés miatt sokan bíztak a bejegyzett élettársi kapcsolat megjelenésében. Ezt a formát azonban az Alkotmánybíróság a különnemű párok között nem engedélyezte, mivel a házassággal konkuráló intézménynek minősítette. Megoldást jelentett viszont a homoszexuális pároknak, akik ezzel a formával hivatalosan is egymáshoz tartozhatnak.

Bár a különnemű párok esetében a felek jogait és kötelezettségeit tekintve a január 1-jétől működő Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása nem helyettesítheti a házasságkötést, de lehetővé teszi az élettársi kapcsolatban élőknek, hogy egyszerűen és hitelt érdemlően bizonyíthassák kapcsolatuk fennállását vagy fenn nem állását.

Ezeket az adatokat a közjegyzők számítógépes adatbázisban vezeiki, így például az együtt élő személyeknek akkor sem kell igazolást kérniük, amikor közösen vennének föl lakáshitelt, mert kapcsolatukat az adatbázis alapján a közjegyző is igazolhatja.

Leegyszerűsödik az özvegyi nyugdíj igénylése is, hiszen az adatbázisból egyértelműen kiderül, hogy a felek között élettársi kapcsolat áll fenn. Fontos jogosultság: ha egy nyilvántartásba vett kapcsolatban gyermek születik, akkor az apa automatikusan a regisztrált élettárs lesz, nem szükséges apai elismerő nyilatkozatot tenni.

Élettársi nyilatkozat birtokában a jogvita az együtt élő felet megillető tartási kötelezettség vagy az örökösödés kapcsán is elkerülhető. Az eljárás díja várhatóan húszezer forint.