• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Dühösek a műtétek elhalasztása miatt, de sosem adják fel

Szerző: Keresztény Gabriella
MELLMŰTÉTJE ALAKÍTOTTA úgy Halom Borbála életét, hogy a mellrák megelőzésének és a már beteg nők jogainak élharcosa lett. A Mellrákinfó Egyesület nem csak a csonkolás utáni helyreállító műtétek elhalasztása, de az ellen is fellép, ha a munkáltatók a rákos nőknek mondvacsinált ürüggyel kiteszik a szűrét.

Halom Borbála
Fotó:
Németh András Péter

A csinos, lányát egyedül nevelő asszony nem három évvel ezelőtti műtétje miatt, hanem sorstársai kiszolgáltatottságát látva vált kőkeménnyé: „Pedig nekem szerencsém volt. Amikor az Országos Onkológiai Intézetben kiderült, hogy rákos vagyok, és levették a fél mellemet, szinte rögtön kaptam orvosi implantátumot, pontosabban expandert. Hasonló, mint a szilikonos, de ezt fokozatosan orvosi sóoldattal töltik fel, s csak egy év múlva cserélik át szilikonra. Túlestem a kemo- és sugárterápián, a hajam kihullott, de a parókát hamar eldobtam, nem zavart a kopaszságom. Már a betegségem elején tudtam, hogy ha meggyógyulok – s ebben biztos voltam, mert a még idejében felfedezett mellrák legyőzhető –, szeretnék segíteni a sorstársaimnak. Kezdve ott, hogy ne kövessék el azt a hibát, amit én: véletlenül fedeztem fel a csomót.
Nem csupán az otthoni önvizsgálatot nem végeztem el, de a szűréseket is gyakran mellőztem, mint ahogyan sajnos így tesz a nők többsége is. Hazánkban rengeteg a mellrákos beteg, egyre több köztük a huszonéves, az évi hétezer új esetből kétezret elragad a halál.

Elindítottam a mellrakom.hu blogot, a Facebookon létrehoztam egy mára 700 fős létszámúra terebélyesedett csoportot. Hamar kialakult egymást segítő-támogató közösségünk, a mellrakinfohu weboldalunk, s pár hete hivatalosan is bejegyzett egyesületünk, egyelőre 14, főleg vidéki önkéntessel. Amiben tudunk, segítünk, tanácsokat adunk, minden kérdést megválaszolunk, valamennyi nagyobb rendezvényen részt veszünk.

Így kerültünk szembe azzal a problémával, ami miatt most rengetegen panaszkodnak: a helyreállító műtéteket őszig, vagy ki tudja, meddig elhalasztják, mondván: nem életmentő operációk. Ez már csak azért is felháborító, mert a korrekció minden csonkolásos műtéten átesett, járulékfizető nőnek alanyi jogon, OEP-támogatással jár. Ráadásul ezek a műtétek nem a szó klasszikus értelmében vett szépészeti beavatkozások. A helyreállító operációkat onkoplasztikus szakemberek végzik, ami a sebészet új műfaja: csupán pár éve művelik Magyarországon, s még kevés orvos szerzett ilyen szakképesítést. Nos tehát, van miért harcolnunk. De mi nem adjuk fel!”