• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Tisztulhat a lélek is a böjttel

Szerző: Palágyi Edit
ELSŐSORBAN NEM AZ ÉTKEZÉS korlátozásáról szól a böjti időszak, hanem hogy elcsendesedjünk, lelkileg tisztuljunk, amiben segít, ha lemondás társul hozzá. A megtérésről és a stabil házasság titkáról is beszélgettünk Ágostonné Szőcs Annával, aki református lelkészfeleség és hétgyermekes anya.

Otthonteremtő édesanyának vallja magát Ágostonné Szőcs Anna, aki könyvet írt, honlapot működtet és blogot vezet, hogy tanácsokat adjon a fiataloknak – elsősorban a nőknek –, miként vezessék az életüket. A református lelkészfeleség szerepét hivatásnak tartja, de rögös út vezetett idáig…

– Amikor összeházasodtunk a férjemmel, két hitetlen kelt egybe. A  férjem műszaki főiskolát végzett, majd kutatómérnök volt, én a tanári pályára készültem, és tanítottam is. Közben megszületett a legnagyobb gyermekünk, belevágtunk az építkezésbe. Spóroltunk, s a kétkezi munkát sem szégyelltük, hogy felépüljön az otthonunk. A 16. téglasort a kazánházban például a nagylányunk rakta – idézi fel a „fészekrakás” időszakát. – Egyszer csak azt vettük észre, hogy kiüresedett a házasságunk, én már a válást fontolgattam. Akkoriban történt, hogy eljött hozzánk egy hívő kislány, aki a maga szelíd módján nagyon meggyőzőnek bizonyult. Magam pedig azon gondolkodtam a házasságunk válsága közepette, vajon mitől működik jól mások kapcsolata. Arra jutottam: azok az időtálló házasságok, ahol a férfi vezet és a nő a hagyományos szerepet vállalja. Ebben a nehéz helyzetben talált meg minket Isten, és rendbe tette a házasságunkat. Elkezdtem imádkozni, templomba járni, vittem a gyerekeket is. Később a férjemmel elmentünk egy ismert evangélista szabadtéri istentiszteletére, ami megváltoztatta az életünket. Onnantól együtt jártunk a hit útján. A férjem pedig hivatást kapott, beiratkozott a teológiára, és 20 esztendőn át református lelkészként szolgált – mesél a megtérésükről.

Anna szerint a lelkészfeleség fontos szerepet visz a gyülekezetben. Ő  is komolyan vette a feladatát, foglalkozott a gyerekekkel, asszonyokkal, programokat szervezett, s akkor sem esett le az aranygyűrű az ujjáról, ha a főzőkanalat kellett kézbe vennie, mondjuk, egy táborban.

– A megtérésem után azon kezdtem gondolkodni, miként segíthetnék másoknak. Ebből a szándékból született a könyvem, mely az anyáknak szól, a sok anyagból pedig egy honlap is született. Sokat töprengtem azon is, hogy manapság a világ jórészt a testi dolgokról szól, és az ételt-italt lassan „bálványként” imádjuk. Ez adta az ötletet, hogy elindítsam a gasztroblogomat. Szerettem volna megjelenni a lelki üzenettel ezen a terepen is, kidomborítani, hogyan szolgálja az étkezés a család összetartását és az egészséget.

Hogyan gyakorolhatja a böjtöt a ma embere? A reformátusoknál nem az étkezés korlátozása szolgálja a húsvéti készülődést. Nagypénteken azonban szigorú böjtöt tartanak, ilyenkor Ágostonéknál egyszerű krumplileves és hagymás tojás kerül az asztalra. A böjti feladat inkább az önvizsgálat, a bűnbánat és az imádság – véli a lelkészné. Maga is tapasztalta, hogy a húsvét mára teljesen „elnyulasodott”, egyre többen csak a pihenőnapot látják benne. – A kereszthalállal és a feltámadással a szekularizált ember nem igazán tud mit kezdeni.

A böjti időszakban mindenki hangsúlyozhatja a lelki tartalmakat. Lehetnek a magunkba tekintésnek egészen modern formái is. Ágostonné Szőcs Anna szerint az is jó ötlet, ha Facebook-böjtöt tartunk vagy nem nyomkodjuk a telefonunkat, nem játszunk rajta. Az is nagy kihívás, hogy ezekben a hetekben tartózkodjunk mások kritizálásától. Keressük meg, mi az, ami kezd bálvánnyá válni az életünkben, s gyakoroljuk a lemondást! – tanácsolja. Így lélekben is felkészülhetünk az ünnepre, mely nem csupán arról szól, hogy végre az asztalra kerül a sonka, a tojás, a tárkonyos bárányleves, a diótorta – vagy éppen Anna legendásan finom méteres pecsenyéje –, hanem főként az, hogy templom után körbeüli az asztalt egész népes családjuk.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Címkék: Családi kör