• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Szezonja van - Gyümölcsös fagyik

Szerző: Vidék íze
Ajánlataink a Vidék Ízéből, a Szabad Föld hetilap receptmagazinjából

Vidék Íze, 2017. június



Kánikulában a fagyi a legüdítőbb desszert. Nemcsak enni jó, hanem csinálni is: összedobjuk a masszát (a legtöbbjét még főzni sem kell, nemhogy sütni), aztán mehet is a fagyasztóba.

Vaníliás és mákos-meggyes
fagylalt


Hozzávalók: - 5+1 dl zsíros tej - 4 dl tejszín - 20 dkg cukor - 1 rúd vanília - 8 tojássárgája - 20 dkg darált mák - 10-15 dkg meggy

Felforralunk 5 deci tejet 4 dl tejszínnel és a vaníliarúd kikapart magjaival. A sárgájákat elektromos habverővel több percig keverjük 10 dkg cukorral, hogy jól kifehéredjék és kihabosodjék a massza. Utána hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejszín és a tej keverékét. Visszarakjuk gyenge tűzre vagy gőz fölé, és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Kétfelé osztjuk. Az egyik a kész vaníliafagyi-alap. A mákoshoz felfőzzük a mákot 10 dkg cukorral és egy kis tejjel, mintha bejglitölteléket csinálnánk.
A meggyet kimagozzuk, ha nagyok a szemek, elfelezzük, pici vízben felfőzzük. Mindezt eloszlatjuk a félretett vaníliás alapban. Mindkét masszát hűtőszekrénybe rakjuk több órára, hogy teljesen lehűljenek – legjobb, ha egy egész napunk van rá. Fogyasztás előtt fagylaltgéppel kifagyasztjuk.



Gyümölcsös jégkrém
Hozzávalók (5 darab 1 decis formához):
- 2 kivi - 1 jó nagy marék meggy - 50-60 dkg bogyós gyümölcs (áfonya, szeder, málna stb.) - cukor ízlés szerint

A gyümölcsöket adagonként összeturmixoljuk, ízlésünk szerint cukrozzuk. Belerakunk egy réteget a formába, betesszük a fagyasztóba.
Ha már kellően megszilárdult, jöhet rá a következő réteg, és ezt folytatjuk az aljáig. A gyümölcspüréket felhasználásig a hűtőszekrényben tartjuk.


DOBJUK FEL! A legegyszerűbb fagyiból is fantasztikus kelyheket alkothatunk az otthoni készletek segítségével. Néhány ötlet:
- A friss gyümölcs mindig nyerő, ráadásul nagyon egészséges.
- Bármilyen ropogós reggelizőpehely jól illik a fagyikhoz.
- Fokozhatjuk az élvezeteket, ha a sima kukoricapelyhet megcsurgatjuk olvasztott csokival.
- Sós magokat is kínálhatunk a jeges hűsítők mellé (napraforgó, pisztácia, mogyoró stb.).
- A színes cukorkák elmaradhatatlanok. - Mindenféle mártás jól jöhet (gyümölcs-, karamella-, csoki- stb.), de ne feledkezzünk meg a házi lekvárokról sem.


Érdemes beszerezni jégkrémkészítő műanyag formákat. Pillanatok alatt összedobhatjuk a jeges szopogatnivalókat.
Tökéletes hozzá a nyersen turmixolt gyümölcs is, de meg is főzhetjük előtte, akkor más lesz a jégkrém állaga. Szintén nagyon jó a gyümölcspürével ízesített joghurtos változat.

További ínycsiklandó receptekért keresse a Vidék íze júniusi számát az újságosoknál!