• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mi áll az élelmiszerallergia hátterében?

Szerző: Gál Attila
Az ételekkel kapcsolatos allergiának sokféle nézőpontja ismert. Klinikai ökológusok szerint az elfogyasztott ételekre való érzékenység esetén olyan reakciók alakulnak ki szervezetünkben, amelyek a legkülönbözőbb krónikus betegségeket alapozhatják meg.

Az allergia kifejezést Clemens von Pirquet használta először, 1906-ban. Szerinte az allergia „a szervezet szöveteinek specifikus, szerzett, megváltozott képessége valamilyen anyaggal szembeni reakcióban”. Később más szakemberek különbözőképpen határozták meg az allergia fogalmát, és így az ételekkel kapcsolatos allergiát hol allergiának tekintették, hol csak érzékenységnek, máskor intoleranciának, vagy mérgezésnek nevezték. Az egyszerűség kedvéért most az ételekkel kapcsolatos reakciókat is allergiának vesszük. Az eltérő megnevezések csak fokozati kérdések, a végeredmény ugyanaz. Az elfogyasztott étel olyan reakciót vált ki a szervezetben, amely megterheli, sőt meghaladja annak alkalmazkodóképességét. A beteg számára ilyenkor az a lényeges, hogy miként tud mégis normális életet élni.

Az ételekkel kapcsolatos allergiának is sokféle nézőpontja ismert. Klinikai ökológusok – a környezeti hatások által előidézett betegségekkel foglalkozó szakemberek – szerint az elfogyasztott ételekre való érzékenység esetén olyan reakciók alakulnak ki szervezetünkben, amelyek a legkülönbözőbb krónikus betegségeket alapozhatják meg. A szakorvos gyakran nem is sejti, hogy bizonyos betegségek hátterében valamilyen ételre való allergiás reakció áll.

Lássuk, melyek ezek a betegségek: asztma, ekcéma,csalánkiütés,orrnyálkahártya-gyulladás, nátha,hurutos betegségek,ízületi gyulladások, fájdalmak,
vastagbélgyulladás, Crohn-betegség,puffadás, hasi görcsök,elhízás, gyermekek viselkedési zavarai, hiperaktivitás,
migrén,fekélyek,menstruációs problémák,különböző bőrbetegségek,szorongás, depresszió, pánikrohamok,
pajzsmirigy-rendellenességek,cukorbetegség,impotencia, frigiditás.

Látható, hogy felkerült a listára a viselkedési zavar és a depresszió is, amelynek hátterében teljesen más okokat feltételeznek a szakemberek. Mégis úgy tűnik, hogy legtöbbször pusztán a táplálkozási szokások megváltoztatásával jelentős javulás érhető el.

Mitől függ, hogy milyen betegség alakul ki az elfogyasztott és allergiát kiváltó étel következtében? Már Selye János megfogalmazta, hogy mindenkinek van egy gyenge szerve, ahol a stressz hatása először megjelenik. Ez a szerv azért lesz gyenge, mert a fejlődés korai szakaszában valamilyen fizikai vagy érzelmi trauma hatására meggyengült. Az allergia szempontjából ezt a szervet célszervnek tekinthetjük. Így van olyan hatás, amely a bőrön vagy a vastagbélben jelentkezik, de van olyan is, amely az agyműködésre hat negatívan, és figyelemzavart, memorizálási problémákat, hiperaktivitást okoz.

Az allergia hátterében minden esetben az immunrendszer nem megfelelő működése mutatható ki, ezért a kezelése során a holisztikus megközelítések az immunrendszer megerősítését helyezik előtérbe, az energetikai rendszerünk kiegyensúlyozásával vagy a kapcsolódó érzelmi traumák kezelésével.

Nem könnyű a bűnös élelmiszert felfedezni. Az ételekkel kapcsolatos allergia hagyományos tesztmódszerekkel nehezen mutatható ki. Léteznek drága és hosszan tartó tesztelések, amelyeket éppen ezért ritkán végeznek el. Az alkalmazott kineziológiában használt teszt mintegy 80 százalékos pontossággal mutatja meg, hogy melyik élelmiszer fogyasztása nem ajánlott, mivel gyengíti az immunrendszerünket. A teszt pontossága jóval meghaladja az eddig ismertekét. A transzgenerációs epigenetikus kineziológiában jártas szakember képes minden egyes embernél teszteléssel megállapítani, hogy melyek azok az ételek, amelyek éppen nála allergiát váltanak ki.

E módszer segítségével ön is azonosíthatja, hogy mely élelmiszerek váltanak ki kedvezőtlen hatást, sokszor úgy is, hogy egyéb kísérő tünetek – orrfolyás, szemviszketés, puffadás – nem jelzik ezt. Azt is megteheti – bár ez jóval hosszabb eljárás –, hogy egyszerre csak egy ételt eszik, és egyenként vizsgálja meg a különböző ételek hatásait. Minden esetben hasznos, ha táplálkozási naplót vezet, amelyben feltünteti, hogy mikor, milyen ételt fogyasztott.

Az allergiát kiváltó ételek fogyasztását minden esetben kerülni kell. Valódi méregtelenítés, majd az immunrendszer megerősítése szükséges. Ezután egy meghatározott mennyiséggel visszatérhetünk az étel fogyasztásához. A kezelések összeállítását azonban minden esetben bízzuk szakemberre.

Otthon is elvégezhető allergiateszt
1.Minden reggel ébredés után mérje meg a pulzusát, teljes 60 másodpercig számolja.
2.Étkezés előtt szintén mérje meg.
3.Majd étkezés után 30 perccel mérje meg.
4.Étkezés után 60 perccel mérje meg.
5.Étkezés után 90 perccel mérje meg.

Értékelés
Allergiát jelez, ha az étkezés után mért érték nyolc vagy több érverésnyivel megváltozik lefelé vagy fölfelé. Ez esetben az elfogyasztott ételt kerülni kell akkor is, ha nem jelentkezik utána allergiás tünet.
Ha a pulzus nem változik, de allergiás tünetek jelentkeznek, természetesen mindenképpen kerüljük az elfogyasztott ételt.
A mérés előtt célszerű pár percre leülni, megnyugodni, de nem szükséges 90 percen keresztül mereven várni, hogy újra megmérhessük a pulzusunkat.

Forrás:
Diéta és Fitnesz

Ha érdeklik az egészséges táplálkozásról szóló írások, a Diéta és Fitnesz magazin májusi számában olvashat arról, hogyan kerülhetjük el a nassolást!