• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Sokkoló ikerinvázió

Szerző: Hegedûs Ádám, Szijjártó Gabriella
Hétszáz ikerpárt csodálhatott meg az, aki a minap ellátogatott a tizedik országos ikertalálkozóra Szigethalomra. Érdekes megfigyelés, hogy az afrikai Nigéria büszkélkedhet a legtöbb párossal: itt minden 22. szülésre esik egy kettes iker. Világszinten minden 6400. szüléskor bújik ki három kicsi fej, és minden 512 ezredik szüléskor négy.

Fotó: Habik Csaba

Nemzetközivé dagadt a Csepel-szigeti ikertalálkozó, ugyanis idén már Svédországból, Lengyelországból, Németországból és a szomszédos országokból is érkeztek testvérpárok. A rendezvény tiszteletére az ikrek többsége szakasztott egyforma megjelenéssel (ruházattal, hajviselettel) sokkolta a szájtáti nagyérdeműt. Holott a hétköznapokban – saját bevallásuk szerint legalább gimnazista koruktól – inkább arra törekszenek, hogy különbözzenek egymástól.
A 23 éves esztergomi Zoli és Peti még az egyetemre is együtt járt, de aztán szétváltak útjaik, és más-más cégnél helyezkedtek el informatikusként. Elnézőek azokkal az ismerőseikkel szemben, akik még ma sem tudják megkülönböztetni őket. Egy esetben viszont nem ismernek pardont: a barátnőiknek semmilyen körülmények között nem néznék el a tévesztést...

Két ember, egy eset – röviden így foglalhatnánk össze dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László történetét. A Semmelweis Egyetem két fiatal orvosa: egypetéjű ikerpár. Nemcsak az arcuk hasonlít a megszólalásig egymásra, hanem az életcéljuk is. Ugyanis évek óta a saját házuk táján vizsgálódnak: több száz pár részvételével többféle ikerkutatást folytattak már. Kutatták például a „halálos négyes” (az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség) kialakulásának örökletes, illetve környezeti tényezőit. Jelenleg az érelmeszesedést és annak szövődményeit próbálják feltárni egy- és kétpetéjű, 18 év feletti ikreken. Ez utóbbi vizsgálatról a BBC is dokumentumfilmet forgat.

Hogy az ikrek világa más, azt magunk is sejtettük. De ez orvostudományi szempontból azért bír óriási jelentőséggel, mert szoros öszszefüggésben van a „hétköznapi” emberek világával is:
– Az ikervizsgálatoknak van egy olyan fontos tulajdonságuk, amelyet más kutatásokkal nem lehet helyettesíteni – magyarázza Tárnoki Ádám. – Az egy-, illetve kétpetéjű ikrek vizsgálatával meg lehet határozni, hogy egy betegségnek vagy egy tulajdonságnak mekkora a genetikai és a környezeti háttere.
A kutató ikerpár a jövőben Olaszországban és az Egyesült Államokban is megfordul majd. A tengerentúlon a twinsburgi ikerfesztiválon évente egyszer több ezer ikerpár gyűlik össze, és minden alkalommal megválasztják a világ leghasonlóbb ikerpárját. Az USA „leghasonlóbbja” két szőke hölgy, Camille és Kennerly Diebold, akik hárfaművészek és az amerikai elnöki családnak évente koncerteznek.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik képgalériánk!

Címkék: Gyermek