• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nőiségtréning a férfiért

Szerző: Valló László
Vajon a tavasz hozza, hogy egyre többen keresnek társat maguknak? Szomorú tapasztalat, hogy a fiatalabb nemzedékhez tartozók nem ismerik az udvarlási szokásokat, híján vannak a figyelmes gesztusoknak.

Fotó: Kállai Márton

Kétségtelen, hogy az ébredő természetnek és vele a megélénkülő hormonális folyamatoknak is szerepe van abban, hogy megnőtt a társkereső irodák forgalma. De van ennek prózaibb oka is: a növekvő megélhetési gondok, amelyeken párban mégiscsak könnyebb úrrá lenni. A változások megrengetik a szingliket is; mégsem olyan jó, mégsem olyan biztos az élet egyedül.

– Valóban egyre többen keresnek párt maguknak – erősíti meg az általános tapasztalatot Horváth Tímea, a Duals társkereső iroda csinos, fiatal vezetője. –  A húszas-harmincas éveikben járók családalapítás céljából keresnek föl minket, a negyvenesek egy (vagy két) válás után szeretnék újjáépíteni magánéletüket egy új élettársi vagy házastársi kapcsolatban, míg az életük delén járó ötvenes korosztály tagjai a választott társban szabadidőpartnert találva képzelik el magánéleti boldogságukat.

S hogy milyen legyen a reménybeli választott? Az irodavezető hölgy tapasztalata, hogy a családi mintáknak és a (vélt vagy valós) társadalmi elvárásoknak döntő szerepük van az elképzelésekben. A férfiak a nőies nőket keresik, akik gondoskodók, odaadók, de egyre többen szeretnék, ha párjuk mindezek mellett önálló gondolkodású és talpraesett is lenne. A külső megjelenés és az életkor sokszor döntő a férfiak szemében – ők inkább a szemükkel választanak.

És a nők? Az ő ideáljuk lényegében változatlan: az önálló, megbízható, biztonságot adó, ápolt, sármos, férfias úriember, aki azonban részt vállal az otthoni munkában, a gyermeknevelésben is. A hölgyek inkább az eszükkel választanak, emiatt olykor túlságosan is sokféle elvárást támasztanak a férfiakkal szemben.

Az elvárási tulajdonságlista egyre bővül az évekkel, illetve a kudarcokkal végződő párkapcsolatok tapasztalataiból adódóan – mondja Horváth Tímea. Ámde amikor a jelentkezőknek az ideális társról kell beszélniük, igen hamar összeáll a kép, a jelölttől elvárt tulajdonságok együttese. Ellenben önmaguk tulajdonságait, hibáikat és értékeiket már korántsem látják ilyen tisztán. A reális önismeret hiánya pedig sokszor megnehezíti a kapcsolat kialakítását, s így a párra találást is.

Gyakori jelenség az irodában megfordulók között, hogy a fiatalemberek egy része egyszerűen nem tud udvarolni (mert hölgytársaság vagy a családi minták hiánya miatt nincs módja ezt gyakorolni), a nők pedig nem tudják (mert ők sem tanulták meg) fogadni az udvarlást. Őket randevúzási alapismeretekkel segíti a Duals társkereső, amelynek keretében többek között nőiségtréningeket tartanak, a sikertelen randevúk után pedig közös beszélgetésben szűrik le a tapasztalatokat. Azok számára pedig, akiket feszélyez a közvetlen találkozó az iroda által ajánlott randevúpartnerrel, különböző programokat (zenés-táncos összejöveteleket, kirándulásokat) szerveznek, hogy így, természetesebb ismerkedési környezetben találják meg hozzájuk illő párjukat.

Nehéz eset
A társkereső irodák általános tapasztalata, hogy a kistermetű, kövér és kopasz férfiak találnak a legnehezebben társat maguknak; különösen, ha e tulajdonságok még alacsony iskolai végzettséggel is párosulnak. Jellemző az is, hogy a kicsi, vékony, törékeny lányok a magas, mackós fiúkat részesítik előnyben – ami egyébként fordítva is igaz.