• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Lakkozott körömgomba

Szerző: Valló László
A láb- és kézkörmök gombásodása a leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Az egészségtelenül kiszáradt, de az izzadt, illetve nedves bőr is kiváló táptalaja a gombás megbetegedéseknek. Az élményfürdők, uszodák, szaunák, edzőtermek közös zuhanyozói különösen veszélyesek a fertőzés kialakulása szempontjából. Nőknél az éveken át használt lakk meggyengíti a körmöt, ezért is alakulhat ki a gombásodás.

A körömgombát a lábujjak között megtelepedett fonalas gombák okozzák. Először egy-két körmön jelentkezik a fertőzés, innen terjed tovább. Mivel a gombás köröm nem fáj, sokan csak szépséghibának tekintik, főleg akkor, ha még csak kis foltban mutatkozik. A fertőzés helyén a köröm elveszti természetes fényét, megvastagodik, letöredezik, végül sárgás, morzsalékos szarumasszává válik. Gyógyítása kitartó türelmet igényel.

Ha a köröm felszínének csak kevesebb, mint harmada beteg, a kezelésben a gombaölő lakk használata is eredményes lehet. Ha ezt a külső kezelést belsővel, azaz gombaellenes készítmények szedésével kombináljuk, megnövekszik a gyógyulás eredményessége, illetve lerövidülhet a kezelési idő. Ha a páciens elfelejti vagy szünetelteti a kezelést, a fertőzés újra erőre kaphat, és még több időt igényel a gyógyulás. Biztató azonban, hogy a körömlakk használat egyszerű, kényelmes, és csupán öt percet vesz igénybe hetente. Olcsóbb is, mint a gyógyszeres kezelés.

A gombaölő körömlakk vékony filmréteget képez a körömlemez felszínén, s ebből a hatóanyag a körömbe jut. Idővel az egész körömlemez és a fertőzött körömágy is a gombairtó szerrel telítődik, így a gomba elpusztul. Ehhez azonban idő kell. A kezelést a kézkörmökön 3-6 hónapig kell folytatni, a lábkörmökön pedig éppen kétszer annyi ideig, 6-12 hónapig – egészen addig, amíg az egészséges köröm teljesen le nem nő.

Amennyiben a körömfelület harmadában, felében fertőzött, a lakkozás már nem segít. Ilyen helyzetben csak a belső, a gyógyszeres kezelés hozhat átütő eredményt (aminek hatékonyságát ez esetben is növelhetjük, ha külsőleg lakkot is használunk). E gyógyszereket azonban hosszabb időn át kell szedni, ami sajnos mellékhatásokkal is járhat (allergiás tünetek megjelenésével, emésztési zavarokkal, súlyosabb esetben májkárosodással). viszont biztosan kiöli a gombát a szervezetből.

Tippek a védekezéshez
Az alapos mosakodást mindig gondos törölközés (lábtörlés) kövesse!

Használjunk saját törülközőt és ne cseréljük el senkiével!

Nyilvános zuhanyozókban mindig használjunk strandpapucsot!

Viseljünk jó nedvszívó anyagból (gyapjúból, pamutból) készült zoknit!

Hordjunk jól szellőző lábbelit!