• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Tegyünk vesénk egészségéért!

Szerző: Balogh Mária
A vesebetegségek felismerését és kezelését segítő legmodernebb eljárásokat, s a Debreceni Egyetem Szervpótló Centrumának legújabb módszereit is napirendjére tűzték a 14. Nephrologiai Napok most zajló rendezvényei a cívisvárosban.

Hazánkban minden tízedik ember krónikus vesebetegségben szenved, melyről az érintettek döntő többsége nem is tud. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a vese elégtelen működését és betegségét főként a felfázás, bizonyos gyógyszerek tartós szedésének mellékhatása, örökletes tényezők, rosszabb esetben pedig daganat okozhatja. Kevesen tudják, hogy napjainkra drámai méreteket öltött.a cukorbetegség és a kezeletlen magas vérnyomás, valamint az érbetegségek miatti vesekárosodás előfordulása!

A klasszikus vesebetegség tüneteinek hiánya miatt gyakran csak a végstádiumban ismerhető fel a kórság, pedig már enyhe veseelégtelenség is megsokszorozza a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, növeli a korai halálozás veszélyét. A legújabb orvosi módszerek, technológiák, kezelések azonban áttörést jelenthetnek a felismerés és a kezelés folyamatában. A magyar nephrologia fejlődésében nagy előrelépést hozott az a kutatási eredmény és eljárás, melynek köszönhetően idejében megállapítható a vesebetegség típusa és annak súlyossága. Így a szakemberek hathatós lépéseket tehetnek pácienseik gyógyulása érdekében.

A tizennegyedik alkalommal megrendezendő Nephrologiai Napokon a rangos előadások között szerepel: a Debreceni Egyetem Szervpótló Centrumának legmodernebb vesepótló és májtámogató kezeléseinek értékelése,bemutatása is. A négy napos kongresszuson 78 előadás hangzik el neves szakemberek tolmácsolásában a különféle vesebetegségekről, s azok legkorszerűbb gyógyítási lehetőségeiről. A Debreceni Nephrologiai Napok kiemelt témái közé tartozik a magas vérnyomás és a cukorbetegség vesekárosító hatása, valamint ezek korai felismerése és kezelése. Szó lesz a korábban szenzációnak számító, majd feledésbe merült, Kínából induló melamim mérgezés következményeiről is, s a lehetséges kezelési módszerekről.

Az ország egyik legnépszerűbb szakmai rendezvényén a vesebetegek gyógyításában kiemelkedő szerepet játszó szakemberek és művészek ismét elismerésben részesülnek. Így a Debreceni Egyetem Nephrologiai Tanszékének szakmai díját, a Magyar Nephrologiáért Életműdíjat idén a Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának professzora, dr. Sonkodi Sándor, míg a Művészetével a Lelkek Gyógyítója Díjat az Omega együttes frontembere, Benkő László veheti át a cívisvárosban.