• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Vigyázzunk a férfiak egészségére!

Szerző: Balogh Mária
Feltettük már valaha azt a kérdést, hogy mit tehetünk a férfiak egészségének megóvásáért? A betegségek megelőzése és a helyes életmód mellett a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek abban, hogy egészségüket hosszú távon is megóvják.

Egy Európa 17 országában végzett felmérésből kiderült: a jelentősebb megbetegedések kialakulásának esélye nagyobb a férfiaknál, mint a nőknél. Ennek oka részben a tipikus „férfi életmódban” keresendő, hiszen a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás miatti túlsúly és hasi zsírlerakódás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kutatás arra is rávilágít, hogy a kockázatot növeli a férfiakra jellemző halogató viselkedés – vagyis, hogy egészségügyi problémáikkal nehezebben, sőt sok esetben egyáltalán nem fordulnak orvoshoz.

A hazai statisztikai adatok azt mutatják, hogy a magyar férfiak fokozottan veszélyeztetettek. A halandósági mutatókból kiderül: előreláthatólag rövidebb ideig élnek, mint a nők. Magyarországon 2006-ban a nők születéskor várható élettartama 77 év volt, a férfiaké 66. Ugyanakkor az elmúlt 25 évben a munkaképes korú – azaz a 25–64 éves – férfiak halandósága hazánkban nem változott, miközben az EU többi tagországában átlagosan 30 százalékkal csökkent. Hasonlóan riasztó adat, hogy a magyar emberek 60 százaléka küzd súlyproblémákkal: 37 százalék túlsúlyos és 23 százalék elhízott.

A halálozási okok több mint felének hátterében keringési betegségek állnak, melyek szorosan összefüggnek a helytelen életmóddal. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a túlterheltség és a stressz növelik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere-zavar, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezért is különösen fontos – főként 40 év felett – a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatok látogatása. A dolgozó és családfenntartó férfiaknak fokozottan kellene ügyelniük egészségük megóvására, s bármilyen figyelmeztető tünet esetén mielőbb  orvoshoz fordulniuk.

Az érrendszeri és cukorbetegségek, a túlzottan stresszes életvitel miatti depresszió, agyvérzés, szívinfarktus, hirtelen szívhalál, vagy az egyre nagyobb számban jelentkező daganatos betegségek a legtöbb esetben megelőzhetőek korai felismeréssel, szakszerű orvosi ellátással, speciális gyógymódokkal.