• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A hamburger asztmát okozhat!

Szerző: Kovács Réka
Azok a gyerekek, akik hetente három vagy még több hamburgert esznek, sokkal nagyobb eséllyel lesznek asztmások – állítja egy új kutatás.

A kutatók ötvenezer 8 és 12 év közötti gyerek étrendjét vizsgálták meg, különös tekintettel az asztmára és nehézlégzésre, illetve további harmincezer gyerek esetében az étrend és az allergia kapcsolatát is górcső alá vették.

Az eredmények azt mutatták, hogy az étrend nincs hatással a fű- és pollenallergiára, azonban jelentősen kihat az asztma és a nehézlégzés kialakulására. Azoknál a gyerekeknél 42 százalékkal gyakoribb volt az asztma, akik egy héten háromnál többször fogyasztottak hamburgert.

A német, spanyol és angol kutatókból álló csoport arra a következtetésre jutott, hogy egyrészt a túlzott mértékű hamburgerfogyasztás, másrészt az ezzel szorosan összefüggő egészségtelen, mozgásszegény életmód idézheti elő az asztmát.

Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök rengeteg antioxidánst és biológiailag aktív összetevőt tartalmaznak, melyek kedvező hatással vannak az asztmára. A C-vitamin például hozzájárul a tüdő jobb működéshez és az asztma tüneteinek csökkentéséhez.

A kutatók szerint a legegészségesebb megoldást a mediterrán étrend nyújtja – éppen az előbbiek miatt. Korábbi kutatásaikra hivatkozva állítható: a hal-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás különösképpen ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, s – mint most kiderült – az asztma és a nehézlégzés kialakulásának megelőzésében.