• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A kapor csodás gyógyereje

Szerző: Balogh Mária
Itt a nyár, s vele megérkeztek a kedvelt zöldségek-gyümölcsök. A kapor, ez az illatos, zamatos konyhakerti fűszernövény nem csupán főzéshez kiváló ízesítő, de számos gyógyhatással is rendelkezik.

A kapor fő hatóanyaga az illóolaj, amelynek leglényegesebb összetevője a fodormentában és a köményben is megtalálható. Legismertebb jótékony népi-természetgyógyászati hatásai: görcs- és szélgörcsoldó, étvágyjavító, vérnyomáscsökkentő, szívkoszorúér-tágító, vizelethajtó. Növényi antibiotikum, mely kiválóan nyugtat, hasonlóan a citromfűhöz. Jó hír a kismamáknak: a kapor serkenti az anyatej képződését, és – szélgörcsoldó hatását ismerve – nem bántja a baba pociját.

A kaprot ételekbe főzve – bátran adagolva a frissen szedett, jól megmosott termést – fogyaszthatjuk e leggyakrabban. Nyáron ideális ízesítő és egészségóvó a tök- és babfőzelékekben, levesekben, kovászos uborkában, töltött káposztában, sztrapacskában.

Gyógyteaként is kiváló a kapormag őrölt és leforrázott változata. Egy evőkanál őrleményt kell két deci forró vízzel leönteni, 10-15 percig ázni hagyni, majd leszűrni. Naponta háromszor is ihatunk új adagokat, mert semmilyen mellékhatása nincs. Aki pár napig rendszeresen fogyasztja, jó eséllyel remélheti, hogy megszabadul a fejfájástól, a hányingertől,a húgyhólyag- és vesegyulladástól, s az emésztést is jól javítja.