• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A kellemetlen szájszagról

Szerző: Balogh Mária
Nem igaz, hogy vannak rossz, illetve kellemes leheletű emberek. Ámde azért, hogy ne kelljen szégyenkezve a szánkat takargatni, ha valakivel beszélgetünk, tennünk kell egyet s mást.

A rossz szájszag főként a szuvas és kezeletlen fog, a beteg és sorvadó íny, valamint az ápolatlan és elöregedett műfogsor következménye. Aki a fogmosást rendszeresen és hosszú időn át „hanyagolja”, ha csak teheti senkihez ne menjen túl közel, mert a kellemetlen szájszaga mindenkit elriaszt.

Akinek viszont a rendszeres fogmosás ellenére is kellemetlen a lehelete, érdemes szájvizet vagy fogselymet használnia. A szájviek közül pedig lehetőleg olyat válasszunk, amelyben gyógynövény-kivonat is található, ami az esetleges ínygyulladást is csökkenti. S ha a szükség úgy hozza, áthidaló megoldásnak megfelel a mentolos rágógumi is, amely tisztítja a fogakat és enyhíti a szájszagot. Különösen ajánlott ez erős dohányosoknak.

A rossz leheletnek oka lehet még a gége, a gyomor, a belek különböző betegségei, amiket mindenkor szakorovs kezelésére kell bíznunk. A kellemetlen szájszag valamely kórság kísérőjelenségeként is jelentkezhet, ezt is érdemes az orvossal megbeszélnünk.