• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A petefészek ajándékdoboz

Szerző: Biczó Henriett
Ha azt hallanánk, hogy a női petefészek ajándékdoboz, a hüvely a legfontosabb váróhelyiség a világon, a méh pedig egy luxushotel, enyhén szólva megmosolyognánk. Pedig – ha jól végiggondoljuk –ez a valóság.

A Ciklus-show elnevezésű dramatikus játék lényege, hogy a kislányokat szó szerint végigvezetik a női termékenység testi folyamatain. Megismertetik és játékosan megtapasztaltatják velük testük működésének alapvető összefüggéseit.

Egy német doktornő, Elisabeth Raith Paula tökéletesen felismerte, mennyire fontos a serdülő leányok felvilágosítása. Időben meg kell ismerniük a saját testüket, és rá kell érezniük arra, hogy fantasztikus dolog nőnek lenni. Szerencsére öt évvel ezelőtt hazánkban Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes is felismerte a program jelentőségét. A Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület – melynek ő a szakmai felelőse – adaptálta a német verziót, s ennek köszönhetően ma már országszerte részt vehetnek a Ciklus-show-n a kiskamaszok. A tanácsadóknak (a show leendő vezetőinek) vizsgázniuk kell, mert a közel ötórás drámajátékot nem könnyű levezényelni.

Azt gondoltam, hogy két szülés után nekem már semmi újat nem tudnak mondani, de nem így történt. Hogy hitelesen vissza tudjam adni a show hangulatát, részt vettem egy előadáson. Tirczka Zsófi – aki eredetileg védőnő – bemutatójára kispárnával és pléddel a hónom alatt érkeztem. A terem közepén közel háromméteres nagyságban feküdt a női méh, a petevezetékek, a petefészkek és a hüvely, textíliából megformázva. A méhnyak itt a „fitnesz-wellness centrum” elnevezést kapta, a petevezeték pedig „a nagy találkozások helye” címen várta a lánykákat.

Tízen tódultak be a terembe, kuncogva összesúgtak, amikor megpillantották a táblácskákon a feliratokat. Tudták, hogy miért jöttek. Ráadásul valami olyasmi is szóba kerül, amihez a fiúknak is közük lesz egyszer; így még titokzatosabb a dolog. Mindenki lehuppant a párnájára, s amikor Zsófi arról beszélt, hogy milyen fontos a női test, mert csak ez alkalmas arra, hogy megfoganjon benne egy pici ember, majd világra hozza azt, csend ült a teremre. Aztán azzal folytatta, hogy mi a menstruáció, s miért nélkülözhetetlen jelenség ez a nők életében hónapról hónapra.

Megjelentek a szemléltető eszközök: piros szívecskékkel díszített műanyag petesejtek, a spermiumok liszttel megtöltött lufik formájában, végükön egy madzaggal, és a progeszteron hormon kis sárga bábuk képében. A lányok színes sapkát kaptak a fejükre, mindenki valamilyen szerepbe bújt, s eljátszották a női ciklus eseményeit. Aztán ismét a menstruáció került szóba: nem kell félni, a nőiesség fontos része ez. A lányok megtudták, mit kell tenni ilyenkor, és milyen higiénés dolgokra kell figyelniük. A gyerekek egyre aktívabbak lettek, özönlöttek a kérdések, a show vége felé nyoma sem volt a kuncogásnak.

A lányok felvilágosultak lettek – de mi van a fiúkkal? Zsófi megnyugtat, hogy a másik teremben ők is megkapták a szükséges ismereteket. Feltettem a kérdést: miként létezik, hogy ez a drámajáték nem kötelező a magyar oktatásban?

– Egyre több iskola keres bennünket, de vannak olyan pedagógusok is, akik elzárkóznak. Arra hivatkoznak, hogy még túl korai. Pedig sokszor a biológiatanárok is kihagyják ezt a részt, mert a tankönyv vége felé kerül szóba, év végén pedig már nem jut rá idő. Sok szülő képtelen beszélgetni a nemiségről és a szexualitásról a gyermekével. Van egy nagyon jó könyvünk, Élő adás a testemből a címe, igen korlátozott példányban tudjuk kiadni. Fontos a show, mert a lányok megtanulják elfogadni és megszeretni a saját testüket – mondja Tirczka Zsófi.

Címkék: Nemiség | Oktatás