• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A piszkos tizenkettő: méreghalmozó ételek!

Szerző: Király Farkas
Egészsége megőrzése érdekében ma estére is egy könnyed salátát készül elfogyasztani? Nagyon helyes. S arra gondolt-e már, hogy a finom zöldség és gyümölcs esetleg éppen ellenkező hatással lehet a szervezetére?


Fotó:
Király Farkas

A napokban látott napvilágot az Amerikai Egyesült Államokban egy közegészséggel foglalkozó civil szervezet, az Environmental Working Group (EWG) – szabad fordításban: környezeti munkacsoport – által végzett felmérés eredménye. Az adatok legalábbis figyelemre méltók.

A munkacsoport egyik aktivistája, Amy Rosenthal szerint rendkívül fontos, hogy az emberek tudják, mit fogyasztanak el. „Növényvédőszer-maradványok után vizsgálódtunk. A »piszkos tizenkettő« a kapott eredményeket tükrözi, megmutatja, hogy mit is vásárolnak a boltban az emberek” – jelentette ki.

A csoport az USA mezőgazdasági hivatalának, illetve az élelmezési és gyógyszerügyi hivatalának mintegy 100 ezer, növényvédelmi szerekről szóló jelentését vizsgálta át. A dokumentumok alapján megállapították, hogy mely növények tartalmazzák a legtöbb, illetve a legkevesebb szermaradványt. Az EWG szerint a biotermékek vásárlásával lehet csökkenteni a szervezetbe juttatott vegyszermennyiséget, mivel e termékekben 80%-kal kevesebb vegyszert találni.

És akkor a piszkos tizenkettő listája: zeller, barack, eper, alma, áfonya, nektarin, paprika, spenót, cseresznye, burgonya, szőlő, saláta.

Az EWG ugyanakkor közzétette az általa legtisztábbnak tartott zöldségek és gyümölcsök listáját is: hagyma, avokádó, kukorica, ananász, mangó, zöldborsó, spárga, kivi, káposzta, padlizsán, sárgadinnye, görögdinnye, grépfrút, édesburgonya (batáta).

Messze van Amerika, az biztos – de ne feledjük, hogy a nagybani növénytermesztésben a világon mindenfele hasonló mód- és vegyszereket alkalmaznak. Úgy tűnik, ismét a bioélelmiszerek javára írhatunk egy vizsgálati eredményt – persze, éppen ennek a fordítottja lenne az igazi meglepetés...