• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A savak tönkreteszik fogainkat

Szerző: Balogh Mária
Lassan már a kisiskolások is tudják, hogy az ételeinkben, italainkban jelenlévő savak alaposan kikezdik fogaink egészségét. Vajon mit tehetünk ellene?

A gyümölcsök, savanyúságok, teák nagy szolgálatot tehetnek szervezetünk egészsége érdekében, csakhogy mindeközben a fogainkat alattomosan károsítják. Az erősebb savhatású ételek és italok  „felpuhítják” a fogzománcot. Természetesen nem csupán néhány alkalom elteltével következik be ez a kellemetlenség, de előbb-utóbb a fogzománc elvékonyodása láthatóvá válik.

A saverózió egyik legismertebb, egyben legkorábbi tünete, ha fagylaltevéskor, vagy forró étel-ital fogyasztásakor kellemetlen, zsongító fájdalmat érzünk. Szerencsére a fogaink öngyógyító tevékenységére jó ideig számíthatunk: a fogak a nyálból elvont ásványi anyagokkal próbálják megerősíteni az elvékonyodott zománcot. Csakhogy ha túlságosan gyakran, vagy hosszú ideig találkozik fogsorunk a savas hatással, az erózió elkerülhetetlen, s egy idő után szinte helyrehozhatatlan lesz.

Leginkább a citrusfélék, a szénsavas vagy túl cukros üdítők, a bor, a pálinka, az energiaitalok, a kávé, a mustár, a majonéz, az áfonya, a lekvárok mellett a refluxbetegség (amikor gyomorsav kerül a nyelőcsőbe) és a bulímia (mesterségesen előidézett hányás) és bizonyos gyógyszerek károsítják leginkább a fogzománcot.

A fogérzékenység mellett az elszíneződés, majd a fog egyre súlyosabb leromlása, illetve elvesztése lehet a következménye annak, ha étrendünk vagy más tényezők tartósan károsítják a fogzománcot. Egyes esetekben a baj kivédhető, ha az erősen savas, de valamiért fontos italokat, ételeket szívószállal fogyasztjuk. Ugyancsak segíthetünk magunkon, ha leszokunk a nassolásról és a gyorséttermi ételek nyakló nélküli fogyasztásáról.

Persze a napi háromszori fogmosás továbbra is feltétlenül ajánlott! Akinek pedig komolyabb problémája adódik, feltétlenül kérjen tanácsot fogorvosától a kívánatos fogápolási szokásokról, valamint a szükséges kezelésekről.