• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ártalmas gyógynövények

Szerző: Szabó Enikő
A gyógyszerek káros mellékhatásai miatt sokan inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben. Azt azonban kevesen tudják, hogy a túlzásba vitt növényi gyógyszerek is okozhatnak súlyos mérgezést.

Egy ausztrál kutató, Roger Byard nemrégiben hívta fel a figyelmet arra, hogy sok gyógynövény – természetesen az adagtól vagy az elkészítéstől függően – mérgező lehet, miközben a fogyasztók azt hiszik, ártalmatlan, amit szednek.

A professzor szerint a gyógynövények szedésekor nagy probléma, hogy azok és az orvos által receptre fölírt készítmények kölcsönhatásba kerülhetnek. Ezt könnyű lenne elkerülni, ha a betegek őszinték lennének, ám ők gyakran elhallgatják a kezelőorvosuk elől, hogy mit szednek., mert úgy vélik, nincs jelentősége, illetve tartanak attól, hogy az orvos elutasítja e szereket.

Elrettentő adat, hogy az Egyesül Államokban 251 növényi gyógyszerből 36-ban arzént, 35-ben higanyt, 24-ben ólmot találtak.

A professzor ismertetett olyan extrém eseteket, amikor bebizonyosodott, hogy a túlzásba vitt növényi gyógyszer miatt került a beteg életveszélybe: egy gyerek négy éven át szedett olyan vitamint, amitől ólommérgezést kapott, illetve egy torokfájásra adott kínai szer olyan gombák kivonatát tartalmazta, melyek szívmegálláshoz is vezethetnek.

Az orvosok azt tanácsolják a betegeknek: a vizsgálatok alkalmával minden esetben mondják meg, ha valami más készítményt is szednek, még ha „csak” vitaminról van is szó. Európában a kezelésre szorulóknak csaknem a fele használ valamilyen gyógyhatású készítményt. Nincs is ezzel semmi baj, hangsúly a mértékletességen van: a gyógynövények rossz adagolásban és párosításban károsíthatják a vesét, májat, szívet – miközben jótékony hatásuk bizonyított megfelelő szedési mód mellett.