• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Áttörés a rák genetikai gyógyításában

Szerző: Kovács Réka
A két legveszélyesebb rák genetikai kódját sikerült angol kutatóknak feltörniük, amivel új korszak nyílhat e betegségek kezelésében – írja a Telegraph.

Minden olyan mutációt sikerült azonosítani, amelyik az egészséges sejteket rákosakká változtatja a tüdőben, illetve a bőrön. Ezt a tudósok a megelőzési módszerek kutatásának meghatározó pillanataként jellemezték mindkét ráktípus esetében.

A kutatók állítják: e felfedezéssel lehetővé válik, hogy egyszerű vérvizsgálat alapján olyan kezeléseket alkalmazhassanak, amelyek meghatározzák, megtámadják és megölik az egyes rákbetegek kóros elváltozásait. Mike Stratton, a Wellcome Trust Sanger Kutatóintézetének professzora szerint mindez megváltoztathatja az rákról alkotott eddigi nézeteket.

A rákos megbetegedések hátterében minden esetben a DNS sérülése vagy mutációja áll. Emiatt az addig egészséges sejtek elkezdenek abnormálisan megnövekedni, és kialakul a tumor, mely továbbterjedve meggátolja a szervezet normális működését, végül pedig – ha kezeletlen marad – a biztos halálhoz vezet.

A Sanger Intézetnek a Nature folyóiratban közzétett tanulmánya teljesen új DNS-sorozati technológiát alkalmaz, hogy megfejtse egy tüdő- és egy bőrrákos beteg daganatos és egészséges szöveteinek génállományát.

Dr. Elizabeth Rapley, a Rákkutató Intézet kutatója hozzátette: – Minél több ilyen rákos génállományt fedeznek fel ezzel a technológiával, annál könnyebben megértjük, mi okozza a rákos megbetegedéseket, azok kifejlődését, továbbá képesek leszünk megakadályozni a betegség kialakulását, illetve meggyógyítani a betegeket.