• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Bőrápolás: üdén a hidegben is

Szerző: Mérei Kata
Bőrünk a téli hónapokban nagyobb odafigyelést igényel, mint az enyhébb időszakokban. Míg a napsütés természetes D-vitaminnal, színnel tölti fel, addig a téli hónapokban a szél, a hideg, a nyirkosság erősen igénybe veszi a bőrt.

Testkezelés
Amikor testünket vastag ruhákba burkoljuk a hideg ellen, az egész bőrfelületünk kiszárad. Dörzsöli a ruha, a harisnya, a zokni. Egyes ruhaanyagok csak fokozzák ezt az érzést, mint például a műszálas holmik, amelyek ráadásul verejtékezést is generálhatnak. Ez pedig, viszketést vagy akár kiütéseket is eredményezhet. Igyekezzünk tehát kerülni az irritáló ruhaanyagokat vagy ha ez nem sikerül, legalább vegyünk alá egy vékony pamuttrikót. Már ezzel is sokat tehetünk bőrünk egészségéért.

A testkezelésre fordítsunk nagyobb figyelmet. Egyetlen napon se feledkezzünk meg az esti hidratálókrémről, amellyel az egész testünket alaposan bekenjük. Sokan nem szeretnek reggel testápolót használni, mert nehézkes tőle az öltözködés. Ezt elkerülhetjük úgy, hogy rögtön ébredés és a reggeli zuhany után lekenjük a testünket, s várunk legalább 20 percet, míg az egész felszívódik. Ez alatt az idő alatt elkészíthetjük a gyerek uzsonnáját, összepakolhatjuk a holminkat vagy éppen előre elkészíthetjük a sminkünket. A bőrnek nagyon jót tesz, ha a nedvesség pótlása egész napra meg van oldva.

Tipp
Vásároljunk olajos testsprayeket, amelyeket a nap bármely szakában magunkra permetezhetünk. Ráfújhatjuk a kezünkre vagy az egész testünkre. Ezek jó tulajdonsága, hogy azonnal felszívódnak, tökéletesen hidratálnak. Nem ragadnak, az illatuk kellemes, egész napra körbelengi viselőjét, így mindig friss, üde illatba burkolózhat.

Továbbra sem szabad megfeledkezni a testradírról. Bár a szárazságtól gyakran húzódó bőrön nem érezzük kellemesnek a használatát, de két-háromhetente egyszer mégis javasolt beiktatni. Ilyenkor könnyedén eltávolíthatjuk a hámló, pergő felső réteget, majd utána következhet egy nagyon alapos hidratálás. A hidratálókrémek közül részesítsük előnyben a kamillás, aloe verás vagy mézes krémeket. A gyümölcsös termékek is jók, de a bőr ilyenkor érzékenyebbé válhat a gyümölcssavakra. Próbáljunk meg algás vagy iszapos fürdőt venni. Bioboltokban találhatunk alga- vagy iszapport, amelyet a fürdővízbe kell szórni. Ezek nagyon jó bőrápoló és -tápláló szerek, amelyeket havonta egyszer bátran alkalmazhatunk. Simává, bársonyossá teszik a bőrt, és szinten tartják vízháztartását.

Arcbőr
Nagyon csinos és csábos lehet a hideg által kicsípett arcbőr, mivel olyan pirospozsgás lesz, mintha pirosítót használtunk volna. Az esztétikumon túl azonban ez ártalmas is lehet. Sőt! Az arcbőr még sokkal érzékenyebb, mint a test bármely felületén, ráadásul ez a testrészünk van leginkább kitéve a hidegnek, szélnek, nyirkosságnak. Arcápoló termékeinket is ennek megfelelően válogassuk meg. Igyekezzünk minél kímélőbb, ápolóbb, alkoholmentes termékeket választani.

Arclemosó tonikból, krémből csakis olyat keressünk, amelyben nincsen alkohol és gyümölcssav. Az egyébként is száraz bőrt ezek a hatóanyagok csak továbbszárítják, elvonják a vizet, márpedig a gyors kiszáradás egyébként is a téli hónapok legnagyobb problémája. Minden este jó zsíros, kamillás, uborkás vagy aloe verás hidratálóval ápolja az arcát. Reggel a smink alá egy vizesebb alapú, fokozatos hidratációt biztosító könnyű arcápolót kenjen. A téli hónapokban erre szükség van ahhoz, hogy a bőrt napközben is óvni tudja a kiszáradástól. Aki nem használ túl sok sminket, tarthat a táskájában egy termálvizes sprayt, amellyel napközben időnként befújja az arcát. A felesleget egy kis papír zsebkendővel felitatja, s máris nem kell aggódnia a bőrszárazság miatt.

Tipp
Az arcára is használjon havonta egyszer arcradírt. A környezeti hatások miatt megviselt bőrnek ennél többször nincs szüksége radírozásra. A radírozás után uborkás vagy kamillás arcpakolással hozza helyre a bőr állagát, víztartalmát. Próbálja ezeket az ápoló programokat úgy időzíteni, hogy a krémek, pakolások eltávolítása után legalább két-három órán keresztül ne kerüljön sminkszer az arcára. A pórusok ugyanis ilyenkor nagyon kitágulnak, az alapozó, a korrektor vagy a púder beivódhat a bőr mélyébe, s ez felesleges terhelés és szennyeződés az előzetesen megtisztított bőrnek.

 

Ajkak
Az ajkak talán még hamarabb száradnak ki, mint az arcbőr. A legjobb elkerülni a kiszáradást, mert a cserepes ajkak nagyon fájdalmasak, sőt kirepedhetnek, sebesedhetnek, vérezhetnek is. Már az előtt kenjük be az ajkainkat alaposan egy zsíros ajakápoló balzsammal, mielőtt kilépnénk a hidegbe. Ha szabad levegőn vagyunk, időről időre újra kenjük át.

Kézápolás
A kézbőr legalább olyan érzékeny, mint az arc vagy a test. Ráadásul szinte folyamatos igénybevételnek van kitéve. A körömágyak repedezhetnek, esetleg vérezhetnek is, az ujjhegyek kiszáradhatnak annyira, hogy a ruhába, harisnyába is beleakadnak. A körmök könnyebben töredeznek és repedeznek. Ezt elkerülendő, naponta többször is kenjük át a kezünket kézápoló krémmel. Este, lefekvés előtt különösen alaposan és vastagon ápoljuk. Hetente egyszer kenjük be zsíros körömvirágkrémmel, és húzzunk rá pamutkesztyűt. Próbáljunk meg ebben aludni, reggelre teljesen sima, repedésektől és hámlástól mentes, egészséges kézre ébredünk. Ha nem tudunk kesztyűben elaludni, akkor is hagyjuk a kezünkön legalább 1-1,5 órán keresztül.

Tipp
Télen a legjobban egy jó forró fürdőre vagy zuhanyra vágyunk. A forró víz valóban jót tesz testnek és léleknek, de ezt sem szabad túlzásba vinni. A forró víz kivonja a bőrből a nedvességet és fokozza a bőrszárazságot. Próbáljuk meg lerövidíteni a forró vizes fürdőzés idejét vagy legalább igyekezzünk hideg-meleg vizes váltózuhannyal fokozni a vérkeringést, ezzel is feszesítve a bőrt.