• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Csodaszer vagy sem a ginkgo biloba?

Szerző: Szabó Enikő
A páfrányfenyő, vagy ismertebb nevén ginkgo biloba leveléből készült kivonat igen népszerű hazánkban is. Az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az életkorral járó szellemi hanyatlás megelőzésére.

A ginkgo biloba levelét évszázadok óta alkalmazza a keleti gyógyászat az idősebb kori agyi vérellátás fokozására. A ginkgo lassan elfogadottá vált a nyugati gyógyászatban is, terápiás értékét senki nem kérdőjelezi meg – legalábbis eddig.

Most amerikai kutatók azt állítják, a ginkgo biloba nem lassítja a szellemi leépülést. A vizsgálat nyolc éven át tartott, s több mint háromezer, 76 és 92 év közötti ember vett benne részt. A kutatásban résztvevőket két csoportba osztották: az egyik napi rendszerességgel szedte a ginkgót, a másik fele placebót kapott. A kiválasztás véletlenszerű volt, az adatokat gyűjtő orvosok sem tudták, hogy ki melyik csoportba tartozik.

Az adatok elemzésekor nem találtak összefüggést a ginkgo biloba szedése és a szellemi hanyatlást jelző tünetek – például az emlékezetromlás, a figyelemzavar vagy a nyelvi készségek – rosszabbodása között.

Az eredmény elgondolkodtató, hiszen csaknem ötezer év pozitív tapasztalata áll szemben a mostani kutatáséval. Talán érdemes tovább szedni a ginkgót – annak mindenképpen, aki érzi jótékony hatását.