• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Endoszkóppal a reflux ellen

Szerző: Szabó Enikő
Szódabikarbóna, tej, savcsökkentő csodaszerek – bizonyára ismerős praktikák a főként étkezés után jelentkező égető, kellemetlen érzés megszüntetésére. Naponta okoz ilyesfajta tüneteket, de kevesen fordulnak vele orvoshoz, pedig a reflux lassan már népbetegségnek számít.

A gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom – normális működés esetén – az ételfalat lenyelése után automatikusan megnyílik, hogy a táplálék bekerüljön a gyomorba. Ezután pedig bezáródik, hogy a savas kémhatású gyomortartalommal összekeveredett táplálék ne juthasson vissza a nyelőcsőbe. A záróizom hibás működésekor a gyomornedv visszaáramlik a nyelőcső alsó szakaszába. Ha ez sokszor előfordul, a savas gyomortartalom izgatja a nyelőcső nyálkahártyáját – égő, csípő érzést okozva.

A kezeletlen refluxbetegség a nyelőcső krónikus gyulladását, súlyos esetben kifekélyesedését okozhatja. Könnyen kialakulhat a rákot megelőző állapot – az esetek kis százalékban pedig nyelőcsőrák lehet a következmény.

A reflux kialakulásában nagy szerepet játszik az egészségtelen táplálkozás, a rendszertelen étkezés, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás illetve a stressz.

A reflux jól kezelhető betegség. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható szerek ideig-óráig enyhítenek ugyan a panaszokon, de az alapos orvosi vizsgálatot – a szövődmények kialakulása miatt – nem szabad halogatni.

Gyakran az életmódban és a táplálkozásban bevezetett változások már kellő eredményt hoznak, de ha mégsem, többféle gyógyszer is sikerrel alkalmazható. Ezek vagy megkötik a gyomor savtartalmát, vagy elősegítik a gyomortartalom haladását a belek felé – magát a betegséget azonban nem gyógyítják meg!

Végső esetben a sebész műtéti úton állítja helyre a záróizom normális működését. A hagyományos műtéti eljárást az elmúlt években már felváltotta a laparoszkópos helyreállítás, azonban ez a beavatkozás is járhat kellemetlen mellékhatásokkal.

A Boston Medicial Center orvosai ezért új módszert vezettek be a reflux műtéti helyreállításában. Ez szájon át, endoszkóppal elvégezhető beavatkozás, mely során egyetlen metszés ejtése nélkül állítják helyre a záróizom működését.

A BMC orvosai szerint az endoszkóppal kezelt betegek kevesebb érzéstelenítést igényelnek, csökken a komplikációk száma, rövidül a kórházi tartózkodás ideje és gyorsabb a felépülés.