• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Fogyasztótabletták: kész átverés!

Szerző: Kovács Réka
A fogyókúrázók csodaszereiként számon tartott tabletták nagy része nem több, mint placebo – derült ki egy német kutatásból.

Német tudósok összevetették az Európában kedvelt fogyasztótablettákat egyszerű placebo tablettákkal. Mindkét csoportnak azt mondták, hogy amit fogyasztanak, az táplálék-kiegészítő, melyek tartalmaznak L-karnitint, poliglükozamint, káposztaport, guarana-t, Konjac-kivonatot, rostot, bab- és alga-kivonatot, s különböző növényi kivonatokat.

Thomas Ellrott, a Göttingeni Orvostudományi Egyetem Táplálkozástudományi és Pszichológiai Intézetének vezetője elmondta, hogy az eredmény igen meglepő volt: a két hónapos vizsgálat során a fogyitabletták egyike sem (!) bizonyult hatékonyabbnak a placeboknál – fügetlenül az összetevőktől.

A nyolc hetes kúra során 189 elhízott, illetve túlsúlyos embert vizsgáltak, akiknek 74 százaléka tartott ki a kísérlet végéig. Mindkét csapatban voltak sikerek, de számottevő különbség nem mutatkozott a két csoport teljesítménye között.

A kutatás célja, hogy végérvényesen eloszlassa azt a tévhitet, miszerint néhány tabletta bekapdosásával csodákat lehet tenni. Hosszú távú eredményhez csakis az étrend módosítása és a mozgás vezethet. Azok számára, akik extrém túlsúllyal rendelkeznek, vagy az egészségük veszélyben van, szóba jöhet néhány táplálék-kiegészítő, szigorú orvosi felügyelet mellett. Ám a siker minden esetben az életmód megváltoztatásában rejlik.