• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Gyógyszert az internetről? Soha!

Szerző: Kovács Réka
Egyre több hamisított gyógyszer cserél gazdát az interneten, melyek legnagyobb részét a vényköteles gyógyszerek teszik ki. Mint kiderült, a magyar internetezők negyede vásárolt már így, és még többen tervezik: ha kell, a jövőben online szerzik be a szükséges patikaszereiket.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) korábbi kutatása szerint 5-7 százalékra tehető azok aránya, akik vásárolnának bizonytalan eredetű forrásból származó gyógyszert. A legfrissebb felmérés alapját az európai tendenciák adták, melyek azt mutatják: egyre inkább az internetre tolódik át a hamis gyógyszerek forgalma, így a hamisítók elsődleges célcsoportjává a netezők váltak.

Sokan – a patikák kínálata mellett – online webshopokban is vásárolnak gyógyszert. A legtöbben (83%) láz- és fájdalomcsillapítót, illetve gyulladáscsökkentőt vettek az elmúlt egy évben. Ami megdöbbentő: minden negyedik internetező vásárolt már vényköteles gyógyszert recept nélkül. Ők leggyakrabban a neten, de olykor ismerősön keresztül jutottak hozzá a gyógyszerekhez. A sokszor csak áttételesen ismert eladó így egyfajta dealer. A kutatásból az is kiderült: sokan nem is tudják, hogy receptköteles gyógyszert szereztek be nem biztonságos forrásból. Az interneten vásárlóknak csupán 4 százaléka, míg az ismerőstől vásárolóknak csak 20 százaléka van tisztában e ténnyel.

A fogyasztók többsége azt sem tudja, hogy így milyen kockázatot vállal, ugyanis a megkérdezettek csaknem 60 százaléka szerint azért olcsóbbak a patikán kívül vásárolt gyógyszerek, mert nem kell az árukból a patikát és az alkalmazottakat fenntartani, illetve nem fizetnek adót és nincs marketingköltségük sem. A megkérdezettek mindössze harmada vélekedik úgy, hogy az olcsóság ára a kevesebb hatóanyag. Azt pedig a válaszadóknak kevesebb mint a negyede ismeri fel, hogy az alacsony ár eléréséért az ismeretlen gyártó lényegében kihagyja a hatóanyagot a termékből.