• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Hamis gyógyszerekkel nem gyógyulunk!

Szerző: Szabó Enikő
A hamisítás mindig is jól jövedelmezett a merész vállalkozóknak – legyen szó ruháról, parfümről, borról vagy éppen gyógyszerről. Hozzászoktunk a hamisítványokhoz: ki bevallja, ki nem – bizony, gyakran akkor is megvásároljuk e termékeket, ha tisztában vagyunk zűrös eredetükkel.

Hogy egy világmárka lényegesen olcsóbb utánzatában parádézunk, legfeljebb erkölcsi kérdéseket vet fel. Az viszont, hogy évente hetvenhét millió fogyasztó a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket, súlyos egészségkárosodást, esetleg halált is okozhat.

Magyarországon a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) kutatása szerint a felnőtt lakosság hét százaléka veszélyeztetett. Ez azt jelenti, hogy több mint félmillió ember vásárol(na) bizonytalan forrásból származó gyógyszert.

Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke a hamisítás, kiemelten a gyógyszerhamisítás gazdasági és társadalmi következményeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta: az iparági szereplőknek, az államnak és a gazdaságnak okozott anyagi kár mellett a hamis termékek értékesítése – az innovációs potenciál visszavetésével – súlyosan érinti a társadalom egészét is. A kutatás-fejlesztésre fordítható összegek megrövidítésével hátráltatja az új és hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését – megfosztva ezzel a betegeket a gyorsabb és teljesebb gyógyulást jelentő készítményektől.

Székely Krisztina, a HENT gyógyszerh-amisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerint a hamis gyógyszerek jelentette kockázatok már nem csak a harmadik világ országainak lakosait fenyegetik, de Európában, sőt Magyarországon is éreztetik hatásukat. A szakértő utalt az Európai Bizottság által közölt adatokra, amelyek szerint 2005 és 2007 között 380 százalékkal, 2008-ban pedig a megelőző évhez viszonyítva további 118 százalékkal nőtt az EU határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. A hatósági tapasztalatokon alapuló friss becslések szerint így az európai piacon ma már három százalékra tehető a potenciálisan halálos gyógyszerek aránya. Bár az arány nem tűnik soknak, ám az EU lakosságára vetítve ez a szám több tízmillió ember fenyegetettségére utal.

Dr. Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója szerint a biztonságos gyógyszerellátás és -fogyasztás elősegítése érdekében a szervezet egyik legfőbb feladata a tájékoztatás. Az OGYI Európában elsőként hozott létre fényképes gyógyszeradatbázist, amelynek segítségével a fogyasztók tájékozódhatnak a gyógyszeripari termékekről és ellenőrizhetik a vásárolt készítmények eredetiségét.

A hamis gyógyszerek egészségkárosító hatásai azokat a betegeket fenyegetik, akik nem követik az orvosok, gyógyszerészek tanácsait, s elhiszik „jóakaróiknak”, hogy olcsóbban is megszerezjetik a szükséges pirulákat.