• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mikor használ a placebo?

Szerző: Kovács Réka
Az elme csodákra képes ha a gyógyulás a tét. Kiderült: a placebók még akkor is használnak, ha a betegek tudják, hogy azok.

Fotó: Kállai Márton

A placebóhatás régóta ismert. Sokszor hoz javulást, ha azt mondják a betegnek: valódi gyógyszert szed. Ám most ez a feltevés is megdőlni látszik.

A Harvard Medical School kutatói rájöttek, hogy a placebók akkor hatnak, ha előtte a betegeknek egyértelműen elmondták, hogy azok. Feltehetően azért van így, mert maga a gyógyszerszedés rituáléja aktiválja az agyat, hogy beindítsa az öngyógyító folyamatokat.

Ted Kaptchuk professzor 80 irritábilis bélszindrómában szenvedő beteget vizsgált, akiket két csoportra osztott. Az egyik csoport nem kapott semmilyen kezelést, míg a másikat placebóval kezelték. A pácienseknek elmondták, hogy amit szednek, abban nincs semmilyen hatóanyag, a dobozra pedig nagy betűvel ráírták, hogy placebo.

A PROS One orvosi szaklapban publikált tanulmány megállapítja: a háromhetes vizsgálat végére a placebóval kezelt betegek közül kétszer annyian mutattak javulást, mint a semmiféle kezelést nem kapottak. Vagyis kiderült: a pozitív gondolkodás ereje elképesztő eredményekre képes.