• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Öntörvényű betegek

Szerző: Szabó Enikő
Egy felmérés szerint a magyarok közül egyre többen fordulnak orvoshoz, ha egészségügyi gondjuk van. A probléma csak az, hogy különböző okokból nem követik a doktorok által javasolt terápiát.

Fotó: Németh András Péter

A Szinapszis Kft. által végzett kutatás eredménye szerint az „egyénieskedés”  leggyakoribb indoka az, hogy drága a gyógyszer. Ez főként a krónikus betegek körében okoz problémát: közülük minden második beteggel előfordul, hogy az ára miatt nem tudja kiváltani a receptet. Ám akik kiváltják, azok sem mindig alkalmazzák az orvos előírásai szerint a patikaszert.

A páciensek háromnegyede – saját bevallása szerint – mindig úgy alkalmazza a felírt szereket, ahogyan azt orvosa előírta. Huszonhárom százalékuk az előírt dózist módosítja, míg két százalékuk egyáltalán nem tartja be az orvos utasításait. Legkevésbé az idősebb (60 év fölötti) betegek szoktak a terápiától eltérni, míg legrenitensebbek a 40-49 év közöttiek.

A napi adag módosításának legfőbb oka, hogy a beteg jobban érzi magát, de sokan vannak, akik egyszerűen csak a folyamatos gyógyszerszedést ellenzik, míg mások „gazdaságossági” szempontok miatt változtatnak az adagon, mondván, a gyógyszer így tovább tart.

A válaszadók 33 százalékával ritkán, 3 százalékával pedig gyakran fordult elő, hogy a vényköteles szert teljesen elhagyták.

A megkérdezett betegek ötöde tapasztalja, hogy gyógyszerésze felkínál valamilyen olcsóbb helyettesítő szert a recepten lévő készítmény helyett. A felajánlás gyakrabban hangzik el, ha a vásárló több krónikus betegségben szenved és sokat költ gyógyszerekre.

Másrészről viszont a betegek ragaszkodnak bevált piruláikhoz, ezért a páciensek több mint fele soha nem kérdez rá, létezik-e a felírt gyógyszer helyett olcsóbb helyettesítő készítmény.