• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Szerelmeskedés minden korban

Szerző: Palágyi Edit
A szexuális forradalom nemzedéke nem adja fel könnyen, ma sem mond le a gyönyörről. Nálunk még mindig szigorú tabunak számít az ezüstrókák szexualitása (manapság így nevezik a korosodó embereket). Pedig a tettrekészség titka állítólag nem más, mint a derű és az önbizalom.

Fotó: Ujvári Sándor

Jó esetben a hatodik iksz után sem lohad a vágy, e korosztályt még aktívan érdekli az erotika – árulja el dr. Tóth Emese orvos-szexológus. Az Orgazmus Szerviz Klinika orvosa szerint sokszor nem az a lényeg, mit mond a naptár, hanem az, hogy hány évesnek érzi magát a szerelemre éhes ember, s vágyik-e még meglepetésekre a jövőben.

Szégyen, nem szégyen?
Nyugaton is kiverte a biztosítékot, amikor egy német fotóművész, Katrin Trautner szeretkező idős párokról készített sorozatot. Főleg a nők szégyellik, hogy megmaradnak az igényeik – pedig a klimax után nem kéne bajlódniuk a fogamzásgátlással. Angliai kutatások szerint azonban a hetvenes évekhez képest 16 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik hetvenen túl is nemi életet élnek. A nős férfiak kétharmada még műveli a szexet ebben a korban.

A szexuális késztetés, a libidó szoros összefüggésben áll az önbizalommal, véli a szakértő. Akiben még lobog a vágy, annak a kisugárzása is egészen más, és a múló idő dacára is megőrizheti erotikus vonzerejét. A klinika pácienseinek 60 százaléka a nemi vágy csökkenésére panaszkodik, öt százalékuknál pedig teljesen kihunyt a láng, ám ez nem feltétlen függ össze az életkorral. Sok pácienst a stressz okozta szexuális zavar (SISS) tesz tehetetlenné, és nem a kora. Akit pedig valamilyen probléma gyötör, annak egyre kevesebb kedve lesz a próbálkozáshoz. A szex azonban olyan tantárgy, amely az egész életünkben tanulható, magyarázza a klinika orvosa. A testi szerelem ugyan luxusszükséglet, de ez nem jelenti azt, hogy érdemes lemondani róla. Sőt, a szexológusok újabban hivatásuknak tekintik, hogy támogassák a korosodók örömszerzését.

Kétségtelen, hogy az élet delén viharos éveket élnek át a férfiak is, nők is. A hormonális változások a tini korhoz hasonló bizonytalanságot idéznek elő: sokan nem tudják, hogy 20 éveshez vagy 60 éveshez illően viselkedjenek. Ám sok középkorú meglepően nyíltan vállalja az igényeit. Nálunk is akadnak, akik nem restellik, hogy szvingerklubokba járjanak. Ezek olyan helyek, ahová az alkalmi szex miatt látogatnak el a párok és az egyedülállók.

A hormontermelés változásai, ingadozásai nem egyformán viselik meg a korosodókat. Azok a hölgyek, akiknek az ágybéli örömökből nem sok jutott, és csak „házastársi kötelességből” álltak helyt, negyven után többnyire nem kísérleteznek tovább, hanem feladják. (Talán több sikerélményt jelent nekik, ha rejtvényt fejtenek.) Az urakra rátör a kapuzárási pánik, rájönnek, mi mindenről maradtak le az életben. Sokan ezt azzal ellensúlyozzák, hogy jóval fiatalabb partnerrel pótolják a hiányzó testi örömöket. A szexológus szerint egyre divatosabb a nagy korkülönbség. Még jól is működhet a kapcsolat, ha az ifjú hozza a lendületet, az aktivitást, a deresedő halántékú fél pedig a bölcsességet, a tapasztalatot – és persze az életszínvonalat…

Tóth Emese szerint nemcsak a testi kondíciót, de a szexuális teljesítőképességet is edzésben kell tartani. Ezért a klinika szó szerint célirányos edzésprogramokat kínál pácienseinek. Nem érdemes hát számolgatni az ősz hajszálakat. A bátraké a szerencse – no meg a jó szex.

Címkék: Nemiség | Idős korban