• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Túl nagy a nyomás a gyerekeken

Szerző: Kovács Réka
Soha nem kezdődhet tól korán a versenyhelyzet Kínában – legalábbis ez derült ki egy nemrég készített kutatásból. Eszerint a kínai kisiskolások az idő és a mennyiség szempontjából annyira leterheltek, hogy sokszor még este 10 után is a tanulmányi feladataikkal foglalatoskodnak.

Pedig ebben az életkorban az elegendő hoszúságú alvásra óriási szüksége lenne a kicsiknek, hogy egészségesen fejlődjenek. Ám a Global Times által közölt friss kínai kutatás szerint az általános és középiskolás gyerekek csaknem 57 százaléka még este tíz óra után is a házi feladatával van elfoglalva – olvasható az ELTE hírlevelében A felmérés szerint viszont minden második szülő aggódik amiatt, hogy az alvás hiánya rossz hatással lehet gyermekük fejlődésére és iskolai eredményeire.

A kisebbik korosztályból minden harmadik gyerek állította, hogy csak későn jut ágyba, míg ez a szám a középiskolások körében már 57 százalék. A képet némileg árnyalja az a tény, hogy a kutatási jelentés szerint a késői lefekvés hátterében nem csak a tanulnivaló mennyisége, hanem sokkal inkább a rossz időbeosztás állhat.

Sok megkérdezett szerint a korai ébresztő is közrejátszik az alváshiányban: a válaszadók negyede érzi úgy, hogy a szükségesnél korábban kell felkelnie, hogy idejében beérjen az iskolába. Noha Kínában a tanítás általában reggel nyolckor kezdődik, ám a nagy távolságok miatt a legtöbb gyereknek sokat kell utaznia, míg beér az órákra.

Címkék: Iskola | Gyermek