• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

400 évente van ilyen katasztrófa

Szerző: O. Horváth György
Szakértők szerint 400 évente fordul elő a mostanihoz hasonló időjárási katasztrófa az országban. Az elmúlt hetek árvizei, belvizei után sem nyugodhat meg a lakosság: folyamatos a vészhelyzet a viharok, jégesők miatt. A pénteki ítéletidő után újabb 5 ezer káreseményre számít a hazai lakásbiztosítási piac vezetője.

Folytatódik az ítéletidő Magyarországon, a szakemberek szerint ilyen extrém időjárásra nagyjából 400 évente van példa - olvasható abban a közleményben, melyet az AEGON juttatott el a Szabad föld Online-hoz. A pénteki vihar ismét házak százaiban okozott kárt, és több mint 500 helyre hívták a tűzoltókat országszerte, ráadásul a meteorológiai előrejelzések sem biztatóak. Az AEGON Magyarország, piacvezető lakásbiztosítóhoz ma délelőtt 11 óráig 2600 kárbejelentés érkezett. Ez a szám nap végére elérheti az 5 ezret is. A szakemberek a hétvégi vihar kapcsán is mintegy 100 ezer forintos átlagkárra számítanak.

Békés megyében pénteken Battonya, Mezőhegyes és Dombegyház településeken 140 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóknak. Mezőhegyesen 400 házban esett kár, ebből 120 lakótelepi lakás is sérült, amelyeknek az ablakai törtek be a jégesőben. Az AEGON Magyarország már kiküldte ügyfeleihez az üvegeseket. Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a platánokon alig maradt levél. Legalább tíz ember megsérült. A vihar után két órával helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat. Bács-Kiskun megyében a legtöbb riasztást a kalocsai tűzoltók kapták, Kelebián, Akasztón villám csapott egy-egy épületbe. Csongrád megyében Makó térségét sújtotta különösen az ítéletidő, Csanádalbertiben és Pitvaroson több mint 200 lakóház teteje sérült meg a jégverés miatt. Csanádpalotán fákat és villanyoszlopokat csavart ki a viharos szél. Pitvaroson egy 7 fős családot, Csanádpalotán és Csanádalbertiben 1-1 embert kellett kitelepíteni.
 
Tolna megyében Szekszárd térségében 30-40 milliméter, a megye északi részén, Koppányszántó, Tamási, Nagykónyi, Értény, Ozora térségében 80 milliméter eső esett rendkívül rövid idő alatt. A katasztrófavédelem először jelentős károkról kapott információt, de a helyszíni ellenőrzések során kiderült, hogy nem olyan nagy a baj, mint azt először jelezték. Értényben kétezer homokzsákkal akadályozták a földekről lefolyó esővizet, de három házba így is bejutott a víz, ám azok nem váltak lakhatatlanná. Ozorán megrepedt egy löszfal, de a házakat az sem veszélyezteti. Egy háznál a víz a gázvezetéket kimosta, a gázvezetéket kikötötték, de a település gázellátását ez nem érinti. Somogy megyében, Tab térségében több mint 50 helyszínen kellett a tűzoltóknak vízszivattyúzást végezni. Csurgón egy patak áradása miatt 6 pincébe folyt be a víz. Fejér megyében a vihar Kisapostagon, Igar-Vámpusztán, Igar-Vámszőlőhegyen és Cecén okozott károkat. Ezeken a településeken 38 ház volt veszélyben, 12 lakónak kellett elhagynia otthonát ideiglenesen.

A május közepe óta tartó ítéletidő és árvíz következtében június 21-ig 40 ezer kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, a kárkifizetés elérheti a 2,6 milliárd forintot.