• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Állami földet foglaltak el a kajászói gazdák!

Szerző: O. Horváth György
A kajászói és más Fejér megyei gazdálkodók tegnap lefoglalták a Kajászó környéki földeket, melyeket a nemzeti földalap – szerintük – jogellenesen adott oda 20 éves bérletre egy vállalkozónak.

Földosztás-földfoglalás a rendszerváltás idején. Senki nem sejtette, mekkora kavarodást okoz majd az osztatlan közös tulajdonok kialakítása

Tegnap a Fejér megyei Kajászón az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, a Fejér Szövetség gazdatanácskozást szervezett, melyen úgy döntöttek, hogy élve alapjogaikkal, a helyi földterületek felett gyakorolt önrendelkezés jogával, a megállapított szabálytalanságok felszámolása és a törvényesség helyreállítása érdekében a a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezelésében lévő és földbérleti pályázatban meghirdetett, 0122 és 0124 helyrajzi szám alatt nyilvántartott földterületeket 2012. október 17-én négy, a földbérleti pályázaton elutasított helyi gazdálkodó saját kezelésbe veszi. Erről levélben tájékoztatták a Nemzeti Földalapot és a vidékfejlesztési minisztert.

A háttérben politikai szálak is felfedhetők: az ügyben megszólaló két szervezet felhívja a hatóságok figyelmét, hogy jogi ügyben képviseletüket, a Nemzeti Jogvédő Szolgálatot is értesítsék a Gaudi Ügyvédi Iroda címén. Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője.

Lépésüket azzal indokolták közleményükben, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a földterületeket a helyi gazdák döntését, véleményét figyelmen kívül hagyva, - szerintük - szabálytalan szerződésben adta át egy mezőgazdasági előélettel nem rendelkező kápolnásnyéki vállalkozó kezelésébe, aki azóta tovább is adta bérletbe a területet. A tiltakozók szerint a szabálytalanság abban áll, hogy egy magánember sem bérelhet 6000 aranykorona (AK) értéknél nagyobb területet, márpedig az NFA a kápolnásnyéki vállalkozónak bérbe adott két terület AK-értéke több mint 8 ezer AK. Ez ellen több fórumon tiltakoztak, minden lehető törvényességi lépést betartva és jóhiszeműen eljárva számos beadványban tájékoztatták az illetékes hatóságokat és az ország közméltóságait, amelyekre egyetlen érdemi válasz sem érkezett.