• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Jön a génmódosított krumpli

Szerző: Ilijin Kinga
Génmódosított burgonya termesztését engedélyezte Brüsszel. Bár a krumplit ipari hasznosításra szánják, melléktermékein keresztül a táplálékláncba is bekerülhet, magával hordozva néhány antibiotikummal szembeni ellenállóképesség génjét.

Fotó: Shutterstock

Általános megdöbbenés fogadta az Európai Bizottság keddi döntését: 1998 óta először génmódosított növény termesztését engedélyezték az unióban. Az Amflora névre hallgató burgonyát magas keményítőtartalma miatt termesztenék, és ipari célra használnák: a textilipar, a papír- és az építőanyag-gyártás tudná hasznosítani. Ez önmagában nehezen kifogásolható, a komoly problémát az jelenti, hogy engedélyezett az ipari melléktermék felhasználása állati takarmányként. Az állatok húsából, tejéből pedig könnyedén az emberi szervezetbe juthat a génpiszkált táplálék. Annál is inkább, mert bár a génmódosított élelmiszereken kötelező jelölni eredetüket, az ilyen takarmánnyal etetett állatok tején, húsán, tojásán nem kell feltüntetni semmiféle jelölést.

Itt jön a képbe az új burgonya legtámadhatóbb tulajdonsága: olyan gént is tartalmaz, ami bizonyos antibiotikumokkal szembeni ellenállásért felelős. Ha ez a gén átkerül az emberi szervezetbe, az komoly egészségügyi következményekkel jár - olyan fontos gyógyszerekkel szemben alakíthat ki rezisztenciát a szervezet, melyek például a tuberkulózist gyógyítják. Még érdekesebb, hogy minderre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet az Amflorával kapcsolatban, sőt, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is figyelmeztetett. Azt pedig a Greenpeace emelte ki, hogy az Amflora annak ellenére kapott engedélyt, hogy az Európai Unióban egy 2001-es jogszabály alapján 2004-ig ki kellett volna vonni az emberre és környezetre veszélyes antibiotikum-rezisztenciát okozó géneket. A szervezet úgy tudja, az Amflorát 2005-ben engedélyezték.

Az új fajtára egyelőre nincs moratórium Magyarországon sem - bár a brüsszeli bejelentést követően több szervezet szinte azonnal felszólította a kormányt és az illetékes vezetőket a génmódosított kukorica termesztését illető moratórium kiterjesztésére, a felső körökből mindeddig nem érkezett válasz. A jogszabályok szerint megvan a lehetőség a tilalomra, azonban nem szabad elfelejteni, hogy Brüsszel már a moratórium legutóbbi meghosszabbítását sem nézte jó szemmel. John Dalli új egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosnak pedig, aki egyik első intézkedéseként engedélyezte a génmanipulált krumplit, biztosan nem lesz ínyére az ódzkodás.

A burgonya termesztése mellett három génmódosított kukoricafajtát is határain belülre engedett kedden az Európai Unió, ezeket azonban termeszteni nem, csak importálni, feldolgozni és felhasználni lehet a közösségben. Problémát ez esetben is az jelenthet, hogy a kukoricafajták takarmányként való felhasználása nem kötelez semmilyen jelzésre a húson és tejtermékeken, így ezután már nem lehetünk biztosak abban, hogy a boltban vásárolt élelmiszerekbe nem került-e valamilyen megpiszkált gén. Magyarországon eközben a felmérések szerint a lakosság 70 százaléka ellenzi a génmódosított növények hazai felbukkanását.