• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kertésznaptár: Öntözzük a nitrogént

Szerző: Valló László
KERTÉSZNAPTÁR (április 21–27.)

- Gyümölcsfáink lombja most kezd erőteljesen növekedni, ezt segítendő eljött az ideje a nitrogén műtrágya kijuttatásának (például öntözővízben feloldva), hogy a növények számára kellő időben rendelkezésre álljon.
Ugyanezért május elején már sort keríthetünk az első lombtrágyázásra is, ami különösen a fiatal fák számára hasznos.
De tudni kell, hogy nemcsak a kedvező talajállapot, hanem a föld műtrágyaszolgáltató képessége miatt is fontos a talaj szerves anyaggal (szerves trágyával, kerti komposzttal) való jó ellátottsága.
Az ilyen földben ugyanis ideálisan, a növény, illetve a gyökérzet igényeihez idomulva zajlik az ion formájú nitrogén megkötődése-felszabadulása. Ennek nagy gyakorlati jelentősége, hogy a nitrogén minimális arányban mosódik ki (azaz nem hasznosul), így a talaj elsavanyodásának veszélye is kicsi. A csak nitrogént tartalmazó monotrágyák helyett tanácsosabb a komplex tápoldatok használata, amelyek lombtrágyázásra is jók. A házi kertekben jól bevált például a Mikramid, ami a nitrogén mellett mikroelemeket is tartalmaz. Emlékeztetőül: a nitrogén késlelteti a virágképződést és a termésérést, de serkenti a lombozat, majd pedig a kötődött, kis termések gyarapodását. Túlzott mennyiségben a lombozat feltűnően sötét színű lesz. A nitrogén hiánya ellenben a levelek fokozatos sárgulását, majd elhalását idézi elő, a fiatal levelek halványzöldekké, sárgákká válnak, a hajtás csökött (törpe) növésű lesz és rugalmatlan.


- Irtsuk a gyomot; az évelőkertben különösen résen kell lennünk, mert később még nehezebb lesz megszabadulni tőlük. Köztük a folyófű és a tarack különösen veszedelmesek.