• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Megint a határunkon a pestis!

Szerző: O. Horváth György
Moldova után most Romániában, a magyar határtól alig 7 kilométerre lévő Mikola nevű községben találtak afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat egy háztáji gazdaságban - adta hírül a román állategészségügyi szolgálat. A magyar oldalon 5 közeli településen rendeltek el korlátozó intézkedéseket és az állatorvosok minden sertéstartó gazdaságot és udvart felkeresnek.

Az egész Kaukázuson, Nyugat-Oroszországon, Ukrajnán, Fehéroroszországon és Litvániában megjelent a 2010-2012 között tomboló járvány. A betegséget felszámolni nem lehetett, azóta a térképen cseh, moldáv, román és magyar területeket is be kellene jelölni (www.thepigsite.com)

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában: a kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egy háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat – közölte szombaton a román sajtó. A vírust két napja azonosították, ezt követően az állategészségügyi hatóság azonnal leölte az illető gazdaságban nevelt 13 sertést, a tetemeket pedig elégette. A fertőzött gazdaság körzetében megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges. Románia Brüsszellel egyeztet.

A hét elején az északkelet-romániai Botosani megyében rendeltek el vadászati tilalmat, mivel a közeli szomszédos Moldovai köztársaságban, a határtól 300 méternyire afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók tetemeit fedezték fel.

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re felfedezett betegség miatt a magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá. A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége, az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, Szatmárnémetiben egy háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget. Azóta a cseheknél néhány hete ismét vaddisznók hullottak el a korábban érintett körzetben.

Az ASP vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni. A fertőzött állatok száz százaléka elpusztul. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.