• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Megoldódott az almaügy?

Szerző: O. Horváth György
BŐ KÉTHETES TÜNTETÉS, demonstráció, tárgyalás és alapanyag-szállítási bojkott után az almatermelők megegyeztek a Magyarországon működő összes nagyobb sűrítménygyártóval a felvásárlási ár emeléséről.

Senki nem hiheti, hogy az almatermesztők java része elégedett lesz az idei évvel, de legalább a veszteségesek száma csökkenhet, illetve több lehet a nullszaldós vállalkozás. Ez annak köszönhető, hogy többheti kemény tárgyalás, útlezárás, szállítási bojkott után a legmakacsabb almafeldolgozók a korábbi 13 forintos kilónkénti felvásárlási árat végre megemelték 20, illetve 22 forintra. Tudni kell, hogy az alma termelésétől a szedésen át a beszállításig terjedő költsége ugyan minden ültetvényben más és más, de úgy nagyjából 22–25 forint között mozog.

ÚJ ÁR. A megegyezés után az Austria Juice Kft., a Döhler Vaja Kft. és a Rauch Hungária Kft. kilogrammonként nettó 20 forintért veszi át a gyümölcsöt a termelőktől. Az Austria Juice a szerződéssel rendelkező, rezisztens almafajtát termesztő gazdáknak 22 forintot fizet.

Akár el is felejthetnénk a mostani esetet, de azért érdemes több tanulságot is levonni. Elsőként azt, hogy most nem az „állam bácsi” segített. Vagyis nem nyúlt mélyen a köz zsebébe, és – mint az elmúlt 20 évben oly sokszor – fizetett ki adófizetői milliárdokat a termesztőknek támogatásként vagy éppen a feldolgozókat kompenzálandó. Viszont a minisztérium és több kormánytag is erősen kifejezte, hogy az almatermesztők mellé állnak – egyértelműen hatni akarnak a külföldi és magyar tulajdonban egyaránt megtalálható feldolgozókra. Ráadásul az ország sok megyéjében sikerült több ezer almást meggyőzni arról, hogy ne szállítson senki 20 forint alatt almát, így aztán a feldolgozók többsége nem tudott működni.

A legvégső következtetés azonban a legszomorúbb: az elmúlt 25 évben semmi nem változott. Ha jobb év van soron, akkor robban az almabomba, mivel annyira rossz a termesztett fajták aránya – még mindig a jonatán a legtöbb –, olyan nagy a selejt alma mennyisége az összes hozamon belül, olyan elavultak a fajták, az ültetvények, olyan kevés a megfelelő tároló/ hűtő kapacitás, hogy az már szégyen. Főként a lengyelekhez képest, akik érdekes módon valahogyan mindig megtalálják az almáik vevőit. Más kérdés, hogy ott a termés kétharmada nem használhatatlan, étkezésre alkalmatlan minőségű, amit csak a léüzembe lehet eladni, hanem fordítva: étkezési almát termesztenek, méghozzá olyan fajtákat, amelyeket szeret a piac, vannak hűtők, tárolók. Nos, csak így lehet évről évre 1-1,5 millió tonnát értékesíteni. Nálunk, ha véletlenül a félmillió tonnánál 100- 150 ezerrel több terem, már a mostanihoz hasonló baj keletkezik. Az idén a kamara és az almások bevallása szerint 700-750 ezer tonna termett, amiből 500 ezer tonna a léalma! Igaz, ezt most már nem 13, hanem 20 forintos áron adhatják el. Ez az ágazat egészére nézve mintegy 3,5 milliárd forinttal több, mint amennyit eredetileg kaphattak volna.

FOTÓ: BALÁZS ATTILA, MTI

Címkék: Gazdaság