• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Megúszták a fiatal gazdák, nem kell sok milliót visszafizetniük!

Szerző: O. Horváth György
A Miniszterelnökség rendeletében visszamenőleges hatállyal egységesen módosította - lényegesen könnyített a szankciókon és feltételrendszeren - és egyértelműsítette a 2009., a 2012. 2014. és 2015. évben kiírt fiatal gazda támogatási pályázatokat.

Nagyon sokaknak fájt eddig a feje, félre érthető szabályozás, nem teljesítés és túl erős szankciók miatt

Erre azért volt szükség, mert nagyon sok fiatal gazdának a korábbi szabályok szerint vissza kellett volna fizetni akár az egész eddig felvett és már elköltött támogatást - akár 10-11 millió forintot esetenként -, mert félreérthető volt, illetve sokak nem is teljesítették az egyik fő feltételt, miszerint az öt éves futamidejű pályázati időszak 4. évének végére már teljesíteni kellett volna az 5. év végére vállaltakat, például gazdálkodásának, gazdaságának megfelelő szintre történő növekedését.

Erre még a múlt év végén derült fény és óriási botrány lett belőle. Sok fiatal gazda egyszerűen ellehetetlenült volna. Ezért a pénzeket kezelő Miniszterelnökség módosított a feltételeken. Így, sok más változás mellett, a legfontosabb, hogyha valaki nem teljesíti a fent említett feltételt, akkor sem az egész már felvett támogatást kell visszafizetnie, hanem elesik az összes összeg 10 százalékától, melyet egyébként is csak a pályázati időszak végén, a vállaltak időarányos teljesítése után igényelhetett volna.

A mostani módosítások más részleteket is érintenek, ezért az érintetteknek érdemes áttekinteni a rájuk vonatkozó rendeletek változásait. Részleteket a 35/2017. (XII. 27.) MvM rendeletben olvashatnak.