• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Piacmustra

Szerző: (hgy)
FURA HELYZET ÁLLT ELŐ a piacokon: főidényben, amikor szinte mindenből jellemző a túlkínálat és alacsonyabb ár, sok esetben ennek éppen az ellentettjét tapasztaljuk. Erősen érezteti hatását a július óta tartó forróság a piacokon. Akad zöldség és gyümölcs, amelyből szinte hiány alakult ki, vagy ha nem, akkor is csak borsos áron lehet megvenni. Például a zöldbab ugyanúgy kevés és drága, miként annak idején a szezonjában is alig lehetett ezer forint alatt vásárolni zöldborsót.

Jó a helyzet viszont paradicsomból és paprikából, az árak sokszor 200 forint körüliek. Így hát érdemes szakítani a hagyománnyal, s már most begyűjteni és megfőzni a téli lecsónak, paradicsomlének valót. Szilva és őszibarack is akad bőven, jó áron mehet befőttnek, lekvárnak. 

Az a fura helyzet állt elő, hogy augusztus közepére a görögdinnye első nagy termése is kifutóban van. Mostantól csak kisebb szállítmányok várhatók, és az ár sem lesz már talán alacsony. Ha a termelésre és fogyasztásra nézve is kedvező lesz az időjárás, akkor szeptember elejéig biztonságosan ellátható a belföldi piac jó minőségű görögdinnyével. Az export elindult, de elég alacsony árral és a mennyiségek sem nagyok. A prognózisokat látva az idén exportra valószínűleg kevesebb görögdinnye jut.

A sárgadinnye nagy része már letermett, itt is kisebb a kínálat, így az ár is magas. Ráadásul az európai aszályok miatti termésveszteség okán az import sem érkezik a szokásos mennyiségben. 

A paprikafélék, a paradicsom, az uborka esetében az április-májusi meleg felgyorsította a növények fejlődését, ezért a hidegfóliába ültetett kultúrákról a szokásosnál 2-3 héttel hamarabb lehetett a termést leszedni. Ez – főleg a paprikaféléknél – június végén és július elején relatív túlkínálatot eredményezett. Paradicsomból az idén az elmúlt évekhez képest többet lehet értékesíteni a belföldi piacokon. Ez egyrészt az egyre jobb minőségnek, másrészt a cherry típusok termesztésének és mind nagyobb népszerűségének köszönhető. E növényekét, de a tök- és uborkafélék érését is gyorsította a meleg. Nem véletlen, hogy mindebből nagy kínálat van a piacokon, de a kertekben is. Viszont a másodvetésben termelt zöldségfélék csak ott sikeresek, ahol megoldható volt az utóbbi hetekben az öntözés. Sok helyen nem ezért van céklából, zöldbabból, zöldhagymafélékből, de még spenótból is kevesebb. 

Címkék: Házunk tája